Ga naar de inhoud

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
10560
2
Aryna Sabalenka
7848
3
Coco Gauff
7258
4
Elena Rybakina
6293
5
Jessica Pegula
4870
6
Maria Sakkari
4195
7
Markéta Vondroušová
4090
8
Zheng Qinwen
4000
9
Ons Jabeur
3533
10
Jelena Ostapenko
3438

ATP klassement

naampunten
1
Novak Djokovic
9990
2
Jannik Sinner
8660
3
Carlos Alcaraz
8145
4
Daniil Medvedev
7085
5
Alexander Zverev
5425
6
Casper Ruud
4480
7
Stefanos Tsitsipas
4030
8
Andrey Rublev
3830
9
Hubert Hurkacz
3675
10
Grigor Dimitrov
3640

Oekraïense topper Elina Svitolina vraagt op Roland Garros aandacht voor noden van haar land: "Loze woorden, lege daden"

 di 30 mei 2023 12:04
De Oekraïense is de vrouw van de Franse tennisser Gaël Monfils.
Elina Svitolina speelt haar eerste grandslamtoernooi na de geboorte van haar dochter Skaï in oktober.

Elina Svitolina heeft gisteren haar eerste wedstrijd van Roland Garros gewonnen. De 28-jarige Oekraïense, ex-nummer 3 van de wereld, deed prompt een oproep aan de tenniswereld. "Het Oekraïense volk heeft hulp nodig, maar ik merk dat er op andere zaken wordt gefocust. Er wordt maar gepraat en gepraat en gepraat over niets", hekelde de echtgenote van de Franse tennisser Gaël Monfils.

Elina Svitolina wil dat de tenniswereld zich concentreert op de noden van haar land door de oorlog in Oekraïne en niet op de gevolgen voor de sport. "Ik hoor vooral loze woorden, zie lege daden, die niemand vooruithelpen."

Svitolina, halvefinaliste op Wimbledon en de US Open in 2019, stond 6 jaar geleden derde op de WTA-ranking. Ze is zo een van de boegbeelden van de Oekraïense sport, het was haar eerste grandslamtoernooi sinds ze in oktober haar dochtertje Skaï op de wereld zette.

De spanningen in de kleedkamers tussen de Oekraïense en de Russische en Wit-Russische speelsters zijn zo grotendeels aan haar voorbijgegaan. Zondag werd de Oekraïense Marta Kostjoek op Roland Garros nog uitgejouwd, omdat ze de Wit-Russische Aryna Sabalenka weigerde de hand te schudden.

"Bij mijn terugkeer merkte ik dat er vooral veel flauwekul aan de gang is", zegt Svitolina. "Aan de hoofdzaak wordt voorbijgegaan. Er wordt maar gepraat en gepraat en gepraat... over niets."

Er is veel dat je kan doen om te helpen. Je kan je actief inzetten, maar je kan ook gewoon een paar dollar schenken, misschien helpt het wel een mensenleven te redden.

Elina Svitolina

"Ik zou iedereen toch willen vragen om in de plaats daarvan Oekraïners te helpen. Om kinderen te helpen, om vrouwen te helpen die hun man naar de oorlog zagen vertrekken. Kinderen verliezen hun ouders, lopen verwondingen op bij bombardementen..."

"Er is veel dat je kan doen om te helpen. Je kan je actief inzetten, maar je kan ook gewoon een paar dollar schenken, misschien helpt het wel een mensenleven te redden."

Zelf schonk Svitolina het prijzengeld dat ze zaterdag aan haar toernooizege in Straatsburg verdiende weg en ze heeft ook haar eigen stichting om haar vaderland te helpen.

"De oorlog heeft me op veel manieren veranderd. Ik ben de tijd die ik met mijn familie heb nu veel meer gaan koesteren, ik doe dat elke dag."

"Ik probeer te beseffen hoeveel geluk ik heb dat ik dit hier kan vertellen. Dat ik door een groot toernooi als dit te spelen kinderen in Oekraïne kan motiveren. Op zo veel manieren heb ik ontzettend veel geluk gehad en ik wil wat teruggeven aan de mensen die het het meeste nodig hebben."

Gerelateerd: