Ga naar de inhoud

Geen handshake tussen Kostjoek en Sabalenka, gefluit in Parijs verwart Wit-Russin

 zo 28 mei 2023 15:13
Roland Garros
Marta Kostyuk (17)
Aryna Sabalenka (3, 2)
einde
3
set 1
6
2
set 2
6

Aryna Sabalenka heeft haar eerste wedstrijd op Roland Garros vrij moeiteloos gewonnen. De Wit-Russin, nummer 2 van de wereld, klopte de Oekraïense Marta Kostjoek. Die laatste weigerde een handshake na het matchpunt en dat zinde het publiek in Parijs niet. 

De oorlog in Oekraïne sijpelt uiteraard ook in het tennis door. Dat Russische en Wit-Russische spelers of speelsters niet de beste maatjes zijn met hun Oekraïense collega's, is geen geheim meer.

 

Zoals verwacht schudde Marta Kostjoek vanmiddag niet de hand van tegenstander Aryna Sabalenka na hun eerste ronde op Roland Garros.

 

Op Court Philippe Chartrier reageerde het Parijse publiek met boegeroep richting de Oekraïense Kostjoek.

 

"Ik begrijp dat sporters uit Oekraïne onze hand weigeren", vertelde Sabalenka na haar zege. "Mochten ze dat wél doen, dan kan ik me de reactie in hun vaderland inbeelden."

Maar de reactie in de tribunes - gefluit en gemor - kon op minder begrip rekenen bij de winnares. "Kostjoek verdiende dat niet."

 

"Ik begreep eerst niet zo goed wat er gebeurde. Het is geen verrassing dat ze geen hand geeft, maar blijkbaar waren de fans toch verrast."

 

"Blijkbaar interpreteerden ze dat als een gebrek aan respect voor mij, daarom werd er ook gefloten. Eerst dacht ik dat het geroep op mij gericht was. Ik was een beetje in de war."

 

Ze vroeg om uitleg bij haar entourage en bedankte dan de toeschouwers voor hun steun. 

 

Sabalenka sloot af met de stelling dat zij net als haar tenniscollega's de oorlog niet steunt. "Geen enkele normale mens zou zoiets goedkeuren."

 

"Waarom moeten wij dat eigenlijk luidop zeggen? Mocht ik de oorlog kunnen stoppen, dan zou ik het doen. Maar helaas ligt dat niet in mijn handen."

Sabalenka dacht aanvankelijk dat het publiek haar op de korrel nam.