Ga naar de inhoud

Club Brugge staat te koop: Bart Verhaeghe en co zoeken overnemer

Bart Verhaeghe en de groep van andere aandeelhouders zijn bereid om Club Brugge gedeeltelijk of zelfs geheel te verkopen. Dat staat te lezen in een nieuwe prospectus die de club deze maand heeft opgesteld en rondstuurde naar mogelijke overnemers uit de financiële wereld.

“After a decade of leadership Bart Verhaeghe and the ownershipgroup are ready to move to other endeavours away from football.”

 

Dat is de conclusie in het document met verkoopsvoorwaarden van Bart Verhaeghe en co, die na tien jaar toe zijn aan nieuwe uitdagingen buiten het voetbal.

 

Verhaeghe, CEO Vincent Mannaert, Jan Boone (CEO Lotus) en Peter Vanhecke (CEO Castel Capital) hebben hun aandelen gebundeld in de NV Grizzly Sports, dat opgeteld 71,89 procent van de aandelen bezit.

 

Twee jaar geleden nam het Amerikaanse investeringsfonds Orkila Capital al 23,26 procent van de aandelen over van de bestaande aandeelhouders. Het betaalde hen daar 30 miljoen euro voor én injecteerde ook nog een keer 20 miljoen vers kapitaal in de club.

Mislukte beursgang

De deal met Orkila Capital kwam er drie maanden nadat de beursgang van Club Brugge in laatste instantie werd afgeblazen wegens te weinig interesse.

 

Volgens specialisten was de mislukking het gevolg van een strategische blunder, omdat er bij de beursgang geen nieuwe aandelen werden uitgegeven. De opbrengst van de operatie was dus niet bedoeld voor de club of voor bijvoorbeeld de financiering van het nieuwe stadion, maar enkel voor de aandeelhouders.

 

Vooraf was er sprake van een waardering van de club van 400 miljoen, maar dat bleek veel te hoog gegrepen. De deal met Orkila Capital waardeerde Club Brugge op 215 miljoen euro, volgens specialisten een veel realistischer cijfer.

Bart Verhaeghe werd in drie stappen de grote baas en eigenaar van Club Brugge.

 

Eerst werd hij in 2011 door de Algemene Vergadering van de VZW verkozen tot nieuwe voorzitter, als opvolger van Pol Jonckheere.

 

In oktober van dat jaar ruimt – op aandringen van onder andere Michel D’Hooghe - een heleboel oude bestuurders plaats voor nieuwe gezichten. Onder hen Mannaert, Jan Boone en Ignace Van Doorselaere (toenmalig CEO van lingeriegroep Van de Velde).

 

In oktober van 2012 forceert Verhaeghe vervolgens op een nieuwe Algemene Vergadering de omzetting van een VZW naar een NV en voor 15 miljoen is hij meteen ook de nieuwe eigenaar.

Gouden zaak

Van Doorselaere vond dat destijds "veel te weinig" omdat de club slechts verkocht werd voor de boekwaarde, zonder rekening te houden met de waarde van de spelers en van het merk.

 

En hij laakte ook het ontbreken van concurrentie tussen verschillende partijen om een correcte marktprijs af te dwingen - toen ongeveer 40 miljoen euro.

 

Bovendien blijkt dat Verhaeghe in de praktijk die 15 miljoen nooit heeft betaald, omdat dat bedrag meteen weer werd uitgeleend door de VZW – intussen omgedoopt tot de Club Brugge Foundation - aan de NV.

 

Twee jaar geleden werd die langlopende lening ook nog eens omgezet naar een achtergestelde - een eeuwigdurende, zeg maar. 

Volkomen legaal allemaal, maar Verhaeghe deed er wel een gouden zaak mee. Zeker als Club Brugge straks effectief verkocht wordt, want dan krijgt de voorzitter een royale vergoeding voor zijn grote verdienste voor blauw-zwart de voorbije tien jaar.

 

In die periode groeide Club uit tot de nummer één in België met onder meer vijf titels, een beker en dit seizoen voor het eerst ook een plaats in de achtste finales van de Champions League. Én het werd een internationaal sterk merk.