Ga naar de inhoud

Belgische roeiers liggen op koers voor Olympische Spelen, maar wat met Ward Lemmelijn? "Hij moet signaal geven"

 wo 31 mei 2023 08:02
Aaron Andries en Tristan Vandenbussche
Aaron Andries en Tristan Vandenbussche op het feeërieke Meer van Bled.

Het pittoreske meer van Bled in Slovenië was vorige week het toneel voor het Europees kampioenschap roeien. Met slechts één A-finale oogde de oogst voor de Belgen mager. Toch kijkt directeur bij de Vlaamse Roeiliga Pim Raaben met een positief gevoel terug op de prestaties van de Belgen: "Als we de planning volgen, zit olympische kwalificatie erin."

De Belgian Sharks trokken vorige week met drie boten richting het EK: de zware dubbeltwee Vandenbussche-Andries, skiffeur Brys en de lichte dubbeltwee Colpaert-Van Zandweghe. 

 

Na een mindere eerste dag voor de drie boten is Raaben toch blij met de prestaties op het EK. "Wij hebben een mooi kampioenschap gedraaid", opent de Nederlander.

 

"Tegelijkertijd zijn er ook nog wel enkele punten om te verbeteren, maar er zit muziek in. Ik ga niet zeggen dat we er al zijn, maar we zijn toch goed op weg om er wederom een mooi jaar van te maken."

 

Volgens Raaben zitten de Belgen op koers richting Parijs 2024. "Als we de planning blijven volgen, mits nodige aanpassingen, voort trainen en de juiste progressie maken, moet kwalificatie voor Parijs 2024 erin zitten."

Tim Brys roeit voortaan alleen

Twee jaar geleden zat Tim Brys nog in de lichte dubbeltwee samen met Niels Van Zandweghe op de Olympische Spelen. Nu waagt hij zijn kans in de open skiff, de zwaarste en meest prestigieuze klasse in het roeien.

 

De skiffeur liet zich meteen zien op het EK en eindigde 8e.

 

Raaben: "Hij is goed begonnen. Hij is zeer professioneel en secuur. Zo vroeg in het seizoen, met zo weinig bagage als skiffeur, dit kunnen neerzetten, chapeau."

 

"Maar met één goed resultaat moet je iemand nog niet de hemel inprijzen. We moeten eerst zorgen dat hij dit niveau kan behouden. Dat kost tijd en veel trainingen."

Tim Brys
Tim Brys toont zichzelf direct op internationaal niveau in zijn nieuwe boot.

Concurrentiestrijd voor de lichte dubbeltwee

Een mindere eerste dag op het EK was vooral voor de lichte dubbeltwee een domper.

 

De roeiliga zet al enige tijd in op die lichte dubbeltwee, met een 5e plaats op de Olympische Spelen in Tokio als resultaat. Met een 13e plaats voor Marlon Colpaert en Niels Van Zandweghe viel het resultaat op dit EK tegen. 

 

Ook Tibo Vyvey, de nationale kampioen skiff die van heel ver terugkomt na een hersentrombose, wil samen met zijn maatje Mil Blomaert strijden voor een plaats in de Belgische lichte dubbeltwee.

 

"We hebben een open selectiesysteem met de bedoeling om de snelste lichte boot te selecteren", legt Raaben uit. "Ik ben zeker dat we op die manier de snelste boot kunnen vormen naar de wereldkampioenschappen toe."

Marlon Colpaert en Niels Van Zandweghe op het meer van Bled.
Marlon Colpaert en Niels Van Zandweghe op het meer van Bled.

Beloftewereldkampioenen in de zware dubbeltwee

Jonkies Aaron Andries en Tristan Vandenbussche haalden als enige boot de A-finale, waar ze uiteindelijk 6e en laatste werden.

 

Pim Raaben: "Zij moeten nu nog werken aan hun vermogen. In de boten naast hen tijdens de finale zitten doorwinterende mannen, die kunnen 2 km beter volhouden."

 

"Toch chapeau voor die mannen, ze hebben zich getoond op internationaal niveau."

Aaron Andries en Tristan Vandenbussche in hun zware dubbeltwee.
De 20-jarige Gentenaar en de 22-jarige Bruggeling haalden de finale op het EK roeien.

Nu zal de Belgische ploeg toewerken naar het volgende grote doel: het WK roeien. Langs Wereldbekers in Italië en Zwitserland en een lange trainingsperiode gaat het eind augustus/begin september richting Belgrado.

Wachten op de plannen van Ward Lemmelijn

Meervoudig wereldkampioen indoorroeien en "groot talent" Ward Lemmelijn was niet van de partij op het EK.


"We wachten op een signaal hem", vertelt Pim Raaben. "Hij moet aangeven wat zijn plannen precies zijn."

 

"De logische stap zou zijn om met de beste roeiers samen te trainen in Gent. Daar kan je het best leren onder begeleiding van verschillende coaches."

 

"Ward is een enorm sterke atleet. Zowel in de skiff als in de dubbel zou voor hem veel mogelijk kunnen zijn. Of hij echt op hoog niveau kan outdoorroeien, kan ik niet voorspellen, maar ik zie wel potentieel", eindigt Raaben.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: