Ga naar de inhoud

Het spel wordt hard gespeeld: LIV-golfers zoals Thomas Pieters krijgen boetes en schorsingen

 vr 12 mei 2023 08:20
Thomas Pieters speelt sinds 2023 op de LIV Golf Tour.

Thomas Pieters en zijn Europese collega’s op de LIV  Golf Tour hebben slecht nieuws gekregen. De DP World Tour heeft hen hoge boetes en schorsingen opgelegd voor hun deelnames aan LIV-toernooien. Henrik Stenson liet al weten dat hij zijn lidmaatschap opzegt.

Het is de DP World Tour menens in zijn "strijd" met de LIV Tour. Niet minder dan 26 golfers hebben gisteren een brief gekregen met hun boetes (variërend tussen 14.300 en 115.000 euro) voor elke individuele inbreuk tegen het reglement van de DP World Tour. In het persbericht worden geen namen van golfers genoemd.


Als golfer van de DP World Tour moet je "vrijgegeven" worden als je in dezelfde week een toernooi op een andere Tour wil spelen. Een soort van BAS in Engeland stelde dat de DP World Tour in zijn recht was om die vrijgaves te weigeren voor de LIV Tour.


De schorsingen, één golfer is geschorst voor 8 toernooien, gaan in vanaf 1 juni. Het persbericht besluit met een waarschuwing. "Verdere sancties voor schendingen van het toernooireglement na 2 april zullen te zijner tijd behandeld worden."

Icoon Henrik Stenson trekt zijn conclusies

Het is afwachten wat de gevolgen zullen zijn voor de DP World Tour en de individuele spelers. Vorige week lieten grote namen zoals Sergio Garcia, Lee Westwood en Ian Poulter – iconen van de Europese Tour – al weten dat ze hun lidmaatschap hebben opgezegd en dat heeft Henrik Stenson nu ook gedaan.


De Zweed – die dit jaar de Europese Ryder Cup-kapitein had moeten zijn – reageerde een beetje gelaten. “Het is jammer dat het zo ver is moeten komen."

 

"De DP World Tour heeft zijn standpunt ingenomen en zo kon ik niet anders dan die beslissing nemen. Zij hebben hun kijk op de toekomst en wij hebben de onze en helaas gaan die niet samen."

 

Stenson krijgt voor elk LIV-toernooi dat hij gespeeld heeft een boete tussen 57.000 en 85.000 euro. "Ik heb het nog niet allemaal opgeteld. Ach, ik denk niet dat er iets zal veranderen als ik alle details onthul."

 

Vandaag begint in Tulsa het vijfde LIV-toernooi van 2023, afwachten wat de reacties van de andere golfers zoals Thomas Pieters zullen zijn.

Wat is de LIV Tour?

De golfwereld wordt al jaren gedomineerd door de Amerikaanse PGA Tour en de Europese DP World Tour, maar vorig jaar dook plots de LIV Golf Tour op. 

 

Een nieuwkomer wordt niet altijd met open armen begroet, zeker als het om een golftournee gaat die gefinancierd wordt met geld uit Saudi-Arabië. Heel wat golfers van de PGA Tour en de DP World Tour zijn gezwicht voor de lucratieve LIV Tour. 

 

LIV staat voor 54 in Romeinse cijfers: een verwijzing naar het aantal holes dat gespeeld wordt. 54 en geen 72 zoals bij de andere toernooien.

Gerelateerd: