Ga naar de inhoud

Jan Bakelants betreurt geval-Van Eetvelt: "Dit was te vermijden door medische staf van de ploeg"

 wo 26 april 2023 06:50
Lennert Van Eetvelt is sinds dit seizoen neoprof bij Lotto-Dstny.
Lennert Van Eetvelt is sinds dit seizoen neoprof bij Lotto-Dstny.

Onze beloftevolle landgenoot Lennert Van Eetvelt (21) staat momenteel op non-actief na het gebruik van een neusspray die niet vermeld was bij een dopingcontrole. "Dit is de 2e keer in enkele jaren tijd dat de Lotto-ploeg zoiets meemaakt", stelt ex-renner Jan Bakelants vast. "Dan moeten er intern toch een paar dingen foutlopen."

Lennert Van Eetvelt beleeft momenteel een nachtmerrie. De 21-jarige klimmer werd vorige week op non-actief gezet door zijn team Lotto-Dstny na een vermeende inbreuk op de dopingwetgeving.

 

Van Eetvelt gebruikte tijdens de Tour des Alpes Maritimes et du Var een neusspray.  Het gebruik daarvan is toegestaan op voorwaarde dat dat op een formulier vermeld wordt bij de dopingcontrole. Wat ook is gebeurd, zegt Lotto-Dstny.

 

Jan Bakelants heeft te doen met de jonge renner. "Het is heel jammer dat Van Eetvelt dit moet doormaken", reageert hij in onze podcast Wielerclub Wattage.

 

"Ik stel vast dat dit de 2e keer is dat de Lotto-ploeg iets soortgelijks meemaakt. Tosh Van der Sande heeft 4 jaar geleden voor dezelfde scheet in een fles problemen gehad. Hij is ook vrijgesproken en witgewassen."

Andere ploegen hebben bij mijn weten nooit problemen met neussprays, die heel gemakkelijk verkrijgbaar zijn voor verkoudheden.

Jan Bakelants in Wielerclub Wattage

Bakelants trekt de medische staf van Lotto-Dstny in deze situaties in twijfel. "Er moeten intern toch een paar dingen foutlopen dat dat 2 keer kan gebeuren."

 

"Na het geval-Van der Sande moet de ploeg toch gezegd hebben: "Oei, dit is nu gebeurd. Moeten we dit niet strikter gaan opvolgen?""

 

"Andere ploegen hebben bij mijn weten nooit problemen met neussprays, die heel gemakkelijk verkrijgbaar zijn voor verkoudheden."

 

De rol van de ploegarts is cruciaal. "De ploegarts neemt het formulier waarop de producten staan die een renner gebruikt altijd in ontvangst. Ook als controle naar de renners toe", legt Bakelants uit.

 

"Wat met Van Eetvelt gebeurd is, was dus een vermijdbare episode."

Beluister de podcast

Of bekijk de video op VRT MAX

Gerelateerd: