Ga naar de inhoud

Darts, Maasmechelen en een kantelmoment: waarom Luca Brecel eindelijk schittert op het WK

 di 25 april 2023 06:38
In de vorige ronde wipte de Belg drievoudig wereldkampioen Mark Williams.
Luca Brecel won voor het eerst een WK-match dit jaar en meteen ook een tweede.

Alle ogen zijn nog eens gericht op Luca Brecel (28). Het eeuwige Belgische snookertalent lijkt nu definitief doorgebroken naar de top met een halve finale op het WK snooker. Zijn winstkansen? Alvast een stuk hoger dan pakweg een maand geleden. Een blik op de (nieuwe) opleving van Brecel.

Elk genie heeft zijn grillen.

 

Ook Luca Brecel is er een mooi voorbeeld van. Omgedoopt tot snookerwonder sinds zijn tienerjaren voorspelde iedereen de Limburger een weg recht naar meerdere wereldtitels. "De nieuwe Ronnie O'Sullivan", klonk het zelfs zonder verpinken over het kanaal.

 

Zo makkelijk liep het allemaal niet. Brecel kende uitschieters - zoals op het UK Championship vorig jaar - maar even vaak volgde nadien een mindere periode.

 

De geloofde samenwerking met het managementbureau van vorig jaar, bijvoorbeeld? Ondertussen stopgezet. Weer die grillen, dus.

Ook vaak uitvergroot: het feit dat de Belg tot vorige week nog nooit een wedstrijd op het WK kon winnen.

 

"Het is de enige zaal waar ik met een apart gevoel aan tafel sta", vertelde Brecel daar recent over in Het Nieuwsblad. "Het is er zo klein, met de camera’s en het publiek bijna bovenop je, dat het beklemmend kan aanvoelen."

12 cilinders

Maar kijk, de voorbije acht dagen verjaagde Brecel zijn demonen door te winnen tegen Ricky Walden, ex-wereldkampioen Mark Williams en de legendarische Ronnie O'Sullivan.

 

"En ik beschouw Luca zeker niet kansloos", verzekerde collega Ben Mertens vooraf. "In vorm is hij een van de moeilijkste spelers om te kloppen. Zelfs voor O'Sullivan."

 

Zo geschiedde.

Voor het WK kom je al uit een zwaar seizoen door het vele reizen. Hard trainen heeft dan vaak een tegenovergesteld effect.

Vader Carlo Brecel

Hoe komt het dat Brecel nu plots wel kan presteren in de mythische Crucible?

 

Het feit dat de Belg toegaf dat hij het de jongste maanden mentaal moeilijk had – "door de druk om punten te verdedigen" – maakt de ommekeer des te opvallender.

 

Brecel verklaarde na zijn eerste gewonnen match zelfs dat hij "maar 15 minuten had getraind in de opbouw" en "vaker stond te darten".

 

"De voorbije jaren trainde Brecel net heel hard richting het WK", duidt zijn vader Carlo.

 

"Alleen kom je dan al uit een zwaar seizoen door het vele reizen en heeft dat vaak een tegenovergesteld effect. Zeker bij Luca. Daarom heeft hij nu zijn keu even aan de kant gezet om met een fris hoofd aan het WK te beginnen."

 

De Belg is als een auto met 12 cilinders: soms moet hij eens ongeremd kunnen brullen om de motor weer warm te krijgen. Altijd maar op cruise control rijden werkt voor hem niet. 

Nergens beter dan thuis

Dat Brecel dit jaar zijn eerste wedstrijd ooit op het WK won, versterkte het nieuwe geloof in de nieuwe aanpak alleen maar.

 

"Door de zege tegen Walden heeft Luca een belangrijke drempel genomen. Die eerste overwinning op het WK zorgde voor wat noodzakelijke mentale rust."

Nog een opvallend ingrediënt uit het succesrecept: tussen zijn WK-wedstrijden door keerde Brecel dit jaar gewoon terug naar huis, ondanks de vele extra reisuren.

 

Zo zat hij zondagavond - ongeveer 48 uur voor zijn historische clash tegen O'Sullivan - nog gezellig te dineren met zijn vriendin Laura.

 

"Alleen in Maasmechelen kom ik volledig tot rust", zei Luca Brecel daar zelf over.


Zijn vader knikt: "Luca is liever bij zijn familie en vrienden in Limburg dan in de heisa van Sheffield. Je mag dat niet onderschatten, hé. Die stad leeft wekenlang rond dat WK snooker. Als speler word je dus voortdurend aangesproken voor foto's en handtekeningen."

 

"Luca sluit zich daar liever vanaf en begint zich pas echt te focussen in de uren voor zijn match. Zo haalt hij zijn beste niveau."

 

't Zal nodig zijn voor een nieuwe stunt tegen Si.

Gerelateerd: