Ga naar de inhoud

Alle profclubs ontvangen licentie voor volgend seizoen, slechts drie clubs vrij van opvolging

 wo 19 april 2023 19:55
Leider Racing Genk is één van de drie clubs die niet verder opgevolgd moeten worden.

De Belgische voetbalbond KBVB heeft woensdag de beslissingen van de licentiecommissie meegedeeld. Daarbij waren er geen verrassingen: alle huidige profclubs kregen een nieuwe licentie voor volgend seizoen. Club Brugge, Charleroi en Genk bleken het beste dossier te hebben en worden niet verder opgevolgd.

Geen verrassingen bij de bekendmaking van de proflicenties voor volgend seizoen. Alle profclubs mogen op hun beide oren slapen, hun licentie wordt verlengd voor het seizoen 2023-2024.

 

Club Brugge, Sporting Charleroi en Racing Genk bleken de beste leerlingen van de klas en moeten niet verder opgevolgd worden. De profclubs die verder opgevolgd worden - zo goed als allemaal dus - zullen maandelijks bewijzen moeten voorleggen aan de licentiecommissie.

 

Dat kan gaan over bewijzen van voldoende financiële middelen bij de eigenaar, de loonmassa van de sportieve en technische staf en afschriften van betalingsplannen. Zo zal de commissie de vinger aan de pols houden en zien of de clubs de juiste progressie maken.

 

In 1A waren er vooral zorgen bij Oostende, dat met financiële zorgen kampt. De Kustboys - die degraderen naar 1B - konden de licentiecommissie alsnog overtuigen. 

Zorgen bij Olympic Charleroi en Francs Borains

Twee amateurclubs die nog kans maken op promotie naar 1B, Francs Borains en Olympic Charleroi, kregen geen proflicentie. Zij zullen hoe dan ook niet kunnen stijgen. Bij Olympic werd zelfs de licentie voor de hoogste amateurklasse geweigerd, omdat het enkele documenten niet inleverde.


De rivaal van Sporting Charleroi spreekt op zijn sociale media over een "groot onrecht" en belooft de bevoegde rechtbanken aan te spreken om dat recht te zetten. 

 

"De beslissing is meer dan onbegrijpelijk omdat we hebben gereageerd op alle verzoeken van de commissie om de financiële gezondheid van de club te bewijzen", schrijft Olympic.

Lorin Parys.

CEO Pro League is tevreden: "Een unieke prestatie"

De CEO van de Pro League, Lorin Parys, is blij met het positieve rapport van de profclubs na de analyse van de licentiecommissie.


"Je ziet dat de samenwerking met de commissie en de maandelijkse opvolging ervoor gezorgd hebben dat de clubs hun werking versterkt hebben", vertelt hij. "Het is een unieke prestatie dat er geen enkele club nu nog met zorgen zit."

Voor de clubs is dit hét niet-sportieve moment van het jaar. Het is goed om zien dat hun werk zijn vruchten afwerpt.

Lorin Parys, CEO Pro League

De Pro League, het verbond van de Belgische profclubs, lanceerde eind 2022 een plan dat onder meer de financiële gezondheid van clubs moest versterken en duurzaam management in de hand moest werken, onder de noemer Football First.

 

"We zien daarvan vandaag de eerste positieve resultaten. Het is uiteraard een werk dat permanent niet af is, waar we aan moeten blijven werken. De juiste weg is wel ingeslagen nu."   

 

"Het is een geweldig spannend moment voor de clubs, ieder jaar", merkt Parys nog op. "Logisch ook, ze investeren er heel veel in. Het is hét niet-sportieve moment van het jaar, het is goed om te zien dat hun werk zijn vruchten afwerpt."  

Gerelateerd: