Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

De sterren voor de Amstel Gold Race: wie kan Pogacar iets in de weg leggen?

 zo 16 april 2023 09:30
De sterrenlijst (met afhaker Quinten Hermans).

Zonder Mathieu van der Poel en Wout van Aert torst Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) de favorietenrol in de Amstel Gold Race. Maar wie zijn de grootste concurrenten in Nederlands-Limburg? Ontdek de sterren van onze vakjury.

***

Na zijn triomftocht in de Ronde van Vlaanderen is de honger van Tadej Pogacar nog niet gestild.

 

De tweevoudige Tour-winnaar brandt van ambitie om ook de Ardennen te veroveren, maar eerst wil hij uitblinken op Nederlandse bodem.

 

Bij afwezigheid van Mathieu van der Poel en Wout van Aert wordt gekeken naar Tom Pidcock om Pogacar het leven zuur te maken.

 

De Britse alleskunner pakte begin maart verwoestend uit in de Strade Bianche, maar werd daarna afgeremd door een hersenschudding in de Tirreno. In de Ronde van Vlaanderen was een hongerklop de boosdoener.

 

Pidcock heeft bovendien nog een rekening openstaan in de Amstel Gold Race. Hij is er nog altijd van overtuigd dat hij en niet Wout van Aert de enige echte winnaar is van de Amstel Gold Race 2021.

**

Ook Benoît Cosnefroy dacht (even) dat hij de Amstel Gold Race gewonnen had, toen Radio Tour hem vorig jaar uitriep tot winnaar.

Maar op de tv-beelden was duidelijk te zien dat Kwiatkowski als eerste over de streep was gekomen. Een minuutje later volgde de rechtzetting van de jury en was Cosnefroy een illusie armer.

 

Een andere Fransman met podiumaspiraties is David Gaudu, de nummer 4 van de Tour de France van vorig jaar.

 

Ook Neilson Powless krijgt in Nederlands-Limburg een parcours dat hem kan bekoren. De Amerikaan is een zekerheidje in de top 10 dit voorjaar: 7e in Milaan-Sanremo, 3e in Dwars door Vlaanderen en 5e in de Ronde van Vlaanderen.

*

In tegenstelling tot de kasseikoersen is het ver zoeken naar Belgen in de sterrenlijstjes.

 

Tiesj Benoot blonk vorig jaar nochtans als 3e op het podium van de Amstel Gold Race en stoomde zich klaar door de Mont Ventoux langs de 3 zijden te beklimmen.

 

Ook Quinten Hermans stond op de lijst, maar hij moet op de valreep passen door gezondheidsperikelen.

 

Soudal-Quick Step legt zijn boontjes te week op man-in-vorm Mauro Schmid. Al kwam de Zwitser wel ziekjes terug van de Ronde van het Baskenland.

 

Valentin Madouas was ooggetuige van de indrukwekkende comeback van Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race van 4 jaar geleden. De Fransman krijgt vandaag een vrije rol naast kopman Gaudu.

 

De Colombiaan Sergio Higuita is een springveer die ervoor kan zorgen dat er Spaans gesproken wordt op het podium in Valkenburg.

Dark horses

Wie liever voor een minder verwachte naam gaat, krijgt nog gratis stemadvies.

 

Na een jaar om snel te vergeten lijkt de Nederlander Ide Schelling weer de vinnigheid van zijn eerste profjaren teruggevonden te hebben.

Maxim Van Gils heeft het potentieel om vooraan mee te spelen in de Amstel, maar kreeg voor de Brabantse Pijl af te rekenen met ziekte.

 

Filippo Ganna heeft ook een schoonbroer die bijzonder hard kan trappen: Matteo Sobrero. In de Ronde van het Baskenland lag hij 3 keer op de loer en dat werd telkens beloond met een dichte ereplaats.

 

Bij Trek-Segafredo rekenen ze op het talent en de verbetenheid van de Deen Mattias Skjelmose. Hou ook een andere Deen, Alexander Kamp, in de gaten.

 

En slaat Valentin Ferron na 67 kilogram Camembert ook nog eens een voorraad Amstel op?

Kijk zondag na het middagjournaal (rond 13.30 uur) naar Eén naar de Amstel Gold Race. U kan de strijd ook volgen met livestream/tekstupdates in onze app/op onze website. Radio 1 is vanaf 13 uur op de afspraak.

Gerelateerd: