Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Sep Vanmarcke sluit zege in Roubaix niet uit: "Met een portie geluk, goede benen en gunstige koerssituatie"

 vr 7 april 2023 16:53
Sep Vanmarcke verkende de kasseien met een kamerbrede glimlach.
Sep Vanmarcke verkende de kasseien met een kamerbrede glimlach.

Op zijn 34e lijkt Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech) dit voorjaar weer helemaal verrezen. Beleeft hij op Pasen zijn gloriedag in de Hel? "Als alles meezit, kan ik meedoen voor de prijzen", blikt de kasseivreter vooruit.

Exact 10 jaar geleden denderde Sep Vanmarcke met Fabian Cancellara richting de Vélodrome in Roubaix.

 

Een unieke kans op winst in zijn favoriete klassieker. Maar in de laatste rechte lijn op de piste zoefde de Zwitserse stoomtrein Vanmarcke nog voorbij.

 

Kan Vanmarcke zondag wel op het hoogste schavotje prijken in Roubaix?

 

"Ja, dat kan altijd", lacht Vanmarcke. "Maar dan zal ik wel een portie geluk en goede benen nodig hebben. De koerssituatie zal ook moeten meezitten."

 

Aan meeglippen in de vroege vlucht denkt Vanmarcke niet. "Ik hoor niet meer bij de absolute toppers. Maar als ik zou meegaan in een vroege ontsnapping, vrees ik dat mijn medevluchters niet vol zullen meewerken met mij."

Parijs-Roubaix is een slopende wedstrijd waarin renners zoals ik komen bovendrijven.

Sep Vanmarcke

Vanmarcke zal Van der Poel, Van Aert en co zondag zolang mogelijk proberen te volgen. Iets wat realistischer is in Parijs-Roubaix dan in de Ronde van Vlaanderen.

 

"Omdat het op de Vlaamse hellingen vooral om wattages per kilo gaat. Dat zijn versnellingen die enkel de toppers in de benen hebben."

 

"In Parijs-Roubaix is het een ander soort inspanning. Misschien gooien ze er op de kasseien een versnelling op, waardoor je net niet meekan. Maar 100 meter later kan je misschien toch weer komen aansluiten."

 

"Het is een slopende wedstrijd waar renners zoals ik komen bovendrijven", vat Vanmarcke het mooi samen.

"3e plek in Wevelgem gaf veel voldoening en vertrouwen"

Vanmarcke is van de weinige renners van zijn generatie die dit voorjaar al op het podium stond van een klassieker.

Hoe belangrijk was die 3e plek in Gent-Wevelgem? "Na veel winters vol ziekte en blessures was het voor mezelf belangrijk dat ik kon bewijzen dat ik nog een goed niveau had."

 

"Het is niet meer zo eenvoudig als vroeger om op het podium te eindigen, dus die 3e plek gaf veel voldoening en vertrouwen." 

 

Die 3e plek geeft Vanmarcke ook vertrouwen voor Roubaix. "Sinds Gent-Wevelgem weet ik dat ik weer kan meedoen voor de prijzen. Hopelijk heb ik zondag een goede dag."

Gerelateerd: