Ga naar de inhoud

Nog voor het eigen feest zit het Duitse voetbal met een kater: wie stopt de teloorgang van de Mannschaft?

 di 28 maart 2023 12:51
" "
Duitsland ging er op de voorbije 2 WK's telkens uit in de eerste ronde. Op het EK 2020 was de 1/8e finale het eindstation.

De Duitse voetbalfans verliezen de liefde voor hun troetelkind. Door een opeenvolging van teleurstellende prestaties brokkelt de status van de nationale ploeg in sneltempo af. En dat een jaar voor de organisatie van het EK... Kan de Mannschaft tegen de Rode Duivels weer broodnodige zieltjes winnen?

Sensatiekranten zijn vaak een goede weerspiegeling van wat er leeft in de maatschappij.

 

Een bezoekje aan de sportsectie van Bild leert alzo dat ze in Duitsland niet wakker lijken te liggen van de confrontatie tegen België.

 

De trainerssaga bij Bayern, familiegeluk bij Jürgen Klopp, een handvol clickbait-artikels... Naar het eerste artikel over de Mannschaft is het bijzonder lang scrollen.

 

Ooit de trots van de natie, maar nu lijkt de nationale ploeg een noodzakelijk kwaad geworden.

 

Na de climax op het WK van 2014 in Brazilië volgden vier teleurstellende grote toernooien. De uitschakeling in de groepsfase op het jongste WK deed de vertrouwensbarometer nog wat verder dalen.

 

Het is veelzeggend dat het oefenduel tegen de Rode Duivels in het stadion van Keulen - met 50.000 plaatsen allerminst het grootste van Duitsland - niet uitverkocht is.

Herstelplan

"De fans zijn sceptisch", zucht Carlos Ubina, journalist bij de Stuttgarter Zeitung.

 

"Niemand is het gewoon dat de nationale ploeg zo'n lange periode teleurstelt. Er zal een aaneenschakeling van goeie prestaties nodig zijn om het vertrouwen te herstellen."

 

De kater rond de nationale ploeg is des te ongelukkiger nu het eigen grote feest aan sneltempo dichterbij komt. Want volgend jaar is er de organisatie van het Europees kampioenschap.

 

Ook de Duitse voetbalbond (DFB), volgens Der Spiegel financieel op het tandvlees, ziet de ernst van de situatie in.

 

Een van de pijlers van het "herstelplan" is een meer open communicatie met de fans. Er moet ook "een positievere en inclusievere teamcultuur komen". Tot slot haalde de DFB publiekslieveling Rudi Völler terug als directeur om de achterban te plezieren.

 

Zijn eerste grote (en tot dusver enige) ingreep? De aanvoerdersband in de nationale driekleur weer bovenhalen, na de staatszaak rond de One Love-versie in Qatar – volgens velen was het nefast voor de focus op het WK.

" "
De Duitsers protesteerden met de hand voor de mond uit protest tegen de zwijgcultuur op het voorbije WK.

Toch halen onze Duitse collega's de schouders op bij bovenstaande voornemens. Zij benadrukken dat de harten van de fans alleen teruggewonnen kunnen worden óp het veld.

 

In dat opzicht zien ze bondscoach Hansi Flick - hij behield het vertrouwen na Qatar - enkele nieuwe dingen uitproberen. 

 

"Hij haalde zes debutanten bij de kern", aldus Ubina. "Met Marius Wolf van Dortmund als belangrijkste, want de rechtsachter is een probleempositie - er speelden al 8 verschillende jongens. Met Malick Thiaw (AC Milan), Felix Nmecha (Wolfsburg) en Kevin Schade (Brentford) probeert Flick ook te verjongen."

 

Tactisch veranderde eveneens het nodige. "De bondscoach wil dat er harder en compacter verdedigd wordt", gaat onze Duitse collega verder.

 

"Flick lijkt nu ook te kiezen voor een tweespitsensysteem, want de efficiëntie was op het WK een groot probleem. Ach, aan individuele kwaliteit ligt het sowieso niet, er zal vooral weer een team gevormd moeten worden."

 

Pas dan zal Duitsland weer achter zijn Mannschaft staan.

De verwachte basiself van Duitsland vanavond: Ter Stegen; Wolf, Ginter, Kehrer, Raum; Gnabry, Kimmich, Goretzka, Wirtz; Füllkrug, Werner.

Gerelateerd: