Is "bakpoeder" de sleutel tot succes in de Ronde? "Bicarbonaat helpt tegen verzuring"

 di 28 maart 2023 18:22
Voor de Oude Kwaremont is natriumbicarbonaat een handig supplement.

Het zit in bakpoeder, kuisproducten en brandblussers. Heel appetijtelijk klinkt het dan ook niet, maar toch lopen ze in het wielerpeloton storm voor natriumbicarbonaat. Het blijkt namelijk een wondermiddel tegen de verzuring. "Het zorgt ervoor dat je veel dieper kan gaan", verklaart Jana Camphens, sportdiëtiste bij Intermarché-Circus-Wanty.

Natriumbicarbonaat is een typisch huis-tuin-en-keukenmiddel dat iedereen wel in de keukenkast heeft staan. Je gebruikt het onder meer om een cake te laten rijzen.

 

Maar wist je dat je het ook kan gebruiken om vlotter de Oude Kwaremont op te raken?

 

"Natriumbicarbonaat kan je ook als supplement nemen", verklaart Jana Camphens. "Wielrenners gebruiken het bij een heel intensieve inspanning, waarbij ze voluit gaan. Denk maar aan de heuvels in de klassiekers of een eindsprint."

 

"Als je diep gaat, dan worden er lactaat en waterstofionen aangemaakt. Het zijn die waterstofionen die zorgen voor een gevoel van verzuring in de spieren. Bicarbonaat gaat die ionen bufferen, waardoor je dus veel dieper kan gaan en langer dezelfde inspanning kan aanhouden."

 

"Het gaat dan over korte, explosieve inspanningen, maar het kan ook meerdere keren in één koers zijn effect hebben, omdat het lichaam zich bijvoorbeeld na een beklimming van een heuvel gaat herstellen."

Het is een van de weinige supplementen die volledig veilig zijn en volledig toegelaten zijn.

Sportdiëtiste Jana Camphens

Een gloednieuwe ontdekking is het zeker niet - de voordelen werden ruim 40 jaar geleden al ontdekt - maar er was wel altijd één groot probleem bij het gebruik van natriumbicarbonaat: maagklachten.

 

"Vroeger moesten renners zo'n 20 tot 25 pillen slikken, wat veel maag- en darmklachten veroorzaakte", aldus Camphens.

 

"Maar sportvoedingsproducent Maurten bracht een nieuwe variant uit, waar de renners veel beter op reageren."

 

Onder meer bij Jumbo-Visma lepelen ze het goedje al naar binnen. Primoz Roglic verorberde het al voor hij naar de olympische tijdrittitel knalde en ook Wout van Aert zal het ongetwijfeld innemen voor de Ronde van Vlaanderen.

 

Maar is het ook veilig? "Het is een van de weinige supplementen die volledig veilig zijn en volledig toegelaten zijn", stelt Camphens gerust. "Het heeft geen negatieve gezondheidseffecten op de renners."

Ook voor amateurs?

En hoe zit het met amateursporters? Hebben zij er voordeel bij om natriumbicarbonaat als voedingssupplement te nemen?

 

Een lepeltje bakpoeder innemen is geen goed idee, maar het supplement kan wel helpen, beaamt Camphens. "Als amateurs het beste uit zichzelf willen halen, kan dat zeker een hulpmiddel zijn."

 

"Maar een goede basisvoeding is nog altijd heel belangrijk", benadrukt ze.

Gerelateerd: