Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Zus Britt Lambrecht: "Passage van Ronde door Knesselare mag wielerfeest worden voor Bjorg"

 vr 31 maart 2023 08:15
Britt Lambrecht naast de sticker op de ploegbus die herinnert aan haar broer.

Zondag komt er al heel vroeg in de Ronde van Vlaanderen een bijzonder moment. Kort na de start rijdt het peloton door Knesselare, het geboortedorp van wijlen Bjorg Lambrecht en dat op de dag waarop hij 26 zou geworden zijn. “De Ronde net op zijn verjaardag, dat mag een echt wielerfeest worden", zegt zijn zus Britt, die voor Lotto-Dstny werkt.

Wanneer Britt Lambrecht aankomt in het rennershotel, heeft ze een stevige, metalen koffer bij zich. “Daar zit een weegschaal in”, verklapt ze.

 

Na het tragische ongeval van haar broer heeft ze de wielerwereld niet de rug toegekeerd. Integendeel: ze werkt sinds dit seizoen als diëtiste van de Lotto-ploeg. 

 

“Ik maak de voedingsschema’s en zo zien de renners op een app wat ze moeten eten. Als ze bijkomende vragen hebben, kunnen ze altijd bij mij terecht. Daarom ben ik ook zo veel mogelijk bij de ploeg.”

 

Na een stage bij voedingsdeskundige Gino Devriendt kon ze beginnen bij Lotto - Dstny. Lambrecht is de eerste fulltime diëtiste bij het team. “Of ik al voor verrassingen stond? Dat valt goed mee. Wat de renners thuis eten, daar was bij sommigen wel werk aan de winkel, vooral door onwetendheid.”

 

“Intussen volgen ze mij, dus ik ben tevreden en heb alleen nog maar positieve feedback gehad. De ploeg is goed bezig, dus ze merken misschien dat het werkt”, lacht Britt.

De droom van broer en zus

Lotto is natuurlijk de ploeg waar broer Bjorg aan zijn carrière timmerde, tot die tragische val tijdens de Ronde van Polen op 5 augustus 2019. Is het dan niet pijnlijk om zo vaak met haar overleden broer geconfronteerd te worden?

 

“Het was onze droom dat we ooit samen bij Lotto zouden werken. Om hier nu alleen te zijn, is dubbel. Maar je merkt dat hij hier nog aanwezig is.”

 

Bijvoorbeeld door de stickers op de volgwagens en de ploegbus van “Matchbox 143”, de bijnaam van Bjorg en het laatste rugnummer dat hij droeg. “Toen ik dat zag, kreeg ik eerst een krop in de keel, maar nu vind ik het vooral heel mooi dat hij er op die manier nog bij is.”

 

“Ik merk dat het zeker voor de renners die hem gekend hebben, soms moeilijk is om erover te spreken. Ik lijk op hem, hoor ik vaak en dat is misschien confronterend. Met sommige verzorgers heb ik wel al vaker gesproken over Bjorg.”

Ik alleen bij Lotto-Dstny is dubbel, maar je merkt dat Bjorg hier nog aanwezig is.

Britt Lambrecht

Geen donkere dag, maar feest

De passage van de Ronde is de aanleiding voor een eerbetoon aan Bjorg Lambrecht in Knesselare. De wedstrijd is er, na een ontbijt, te volgen op groot scherm en Knesselare wordt feestelijk aangekleed met vlaggen en foto’s van Bjorg.

 

Dat het als een feest wordt aangepakt, vindt Britt Lambrecht goed. “Zijn verjaardag is een positieve dag. In tegenstelling tot 5 augustus, dat is een heel donkere dag.” 

 

Ze heeft dan ook al beslist dat ze niet meegaat naar de Ronde van Polen dit jaar. “Maar van 2 april proberen we dit jaar een extra feest te maken, met de Ronde van Vlaanderen net op zijn verjaardag.”

 

Beluister hierboven de reportage met Britt Lambrecht.