Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
rit 4  /  18 - Strade Bianche
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

BEKIJK: 40 bokken grazen het Bos van Wallers proper: "Voor de veiligheid van de renners"

 do 16 maart 2023 20:18

Het Bos van Wallers, een van de cruciale kasseistroken van Parijs-Roubaix, wordt sinds kort niet bevolkt door wielrenners maar wel door 40 bokken. Zij maken deel uit van een proefproject om deze wereldberoemde passage op een ecologische manier klaar te maken voor 9 april, de dag van Parijs-Roubaix.

120 meter per dag

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: als de lente zich aankondigt, wordt het Bos van Wallers overwoekerd door gras en onkruid. "Het is nog heel vochtig en er is hier weinig zon, dus daarom is deze strook vatbaar voor wildgroei", zegt François Doulcier van Les Amis de Paris-Roubaix.

Deze vereniging zet zich in om het parcours van de Helleklassieker klaar te maken voor de grote dag.

"We hebben verschillende technieken geprobeerd om het onkruid weg te krijgen, zoals wegbranden. Maar dit is ecologischer."

Kunnen ze meteen ook die stenen niet heraanleggen?

Tom Devriendt grapt bij het nieuws van de grazende bokken

De 40 bokken grazen sinds februari zo'n 120 meter per dag. Eén week voor Roubaix zouden ze de bijna kwart miljoen stenen helemaal proper moeten hebben gesmuld.

 

"Er zitten veel gaten tussen de stenen, dus ze hebben veel werk", lacht Doulcier.

 

"We doen dit uiteraard voor de veiligheid van de renners. Als het droog is, dan is deze strook geen probleem. Maar als het regent, dan kan het hier gevaarlijk glad zijn."

 

De renners reageren met een kwinkslag. "Het is iets positiefs", zegt Edward Theuns. "Als ze hen maar op tijd voor de koers eraan komt, weghalen." "Misschien kunnen ze intussen die stenen ook eens heraanleggen?", grapt Tom Devriendt, de revelatie van vorig jaar.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: