Ga naar de inhoud

Een van de strafste stunts in het voetbal: Haïtiaanse noodploeg wipt topclub uit Champions League

 do 16 maart 2023 06:52
" "
Violette AC schrijft een sprookje.

Haïti heeft er een groep volkshelden bij. Het onbekende Violette AC zorgde voor een van de strafste moderne voetbalstunts door de Amerikaanse topclub Austin uit te schakelen in de Amerikaanse Champions League. Naast een marktwaarde die ruim 300 keer lager is, moest de ploeg immers nog enkele obstakels overkomen.

Ja, er was de historische vijfklapper van Erling Haaland. En natuurlijk de clash tussen Real Madrid en Liverpool. Verhalen die internationale media breed coverden, maar ver weg van alle aandacht zorgde een ploeg uit Haïti voor de strafste prestatie van deze week.

 

In de Amerikaanse variant van de Champions League - voor ploegen uit Noord- en Midden-Amerika plus de Caraïben - schakelde Violette AC namelijk Austin uit in de 1/8e finales.

 

Een gigastunt, want Austin is een van de sterkste clubs uit de MLS. De kern heeft een totale marktwaarde van 49 miljoen euro, terwijl er op Violette een waarde van amper 150.000 euro kleeft.

 

En er is meer: door een bloederige burgeroorlog in Haïti had de club al 290 dagen geen wedstrijd meer gespeeld – de competitie ligt er voor onbepaalde tijd stil.

 

Logisch dus dat ze zich bij Austin weinig zorgen maakten voor de dubbele confrontatie. In de heenmatch - gespeeld in de Dominicaanse Republiek, door de situatie in Haïti - begonnen de Amerikanen met een volledige B-ploeg.


Dat zouden ze zich achteraf flink beklagen. De bezoekers speelden rampzalig en de Haïtianen stegen boven zichzelf uit. Onder meer door een knullige owngoal won Violette met een stevige 3-0.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Geen visa, wel noodoplossingen

Toch geloofden de bookmakers nog steeds niet in de kwalificatiekansen van Violette. Goed wetende dat een gewaarschuwd Austin in de return wél met zijn A-team zou uitpakken.

 

Bovendien leek niks de Haïtianen gespaard te blijven.

 

Door visumproblemen mocht een groot deel van de kern niet naar de Verenigde Staten reizen. Uiteindelijk stapten maar 14 spelers op het vliegtuig naar Texas. Als ultieme noodoplossing legde de clubleiding ook nog enkele transfervrije spelers vast om de bank op te vullen.

 

Toch verwezenlijkten de Haïtianen opnieuw het onmogelijke. Ondanks 35 (!) doelkansen kon Austin maar 2 keer raak schieten - één goal te weinig, dus. Vooral doelman Décius speelde de match van zijn leven door een tiental pogingen te keren.

 

Zeg nu zelf... Mooier worden voetbalsprookjes toch niet?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.