Geen figuur in het Belgische voetbal zo veelbesproken als de videoref. Maar hoe is het om tijdens een beladen match in zijn schoenen te staan? Wel, uitzonderlijk gooide het Referee Department de deuren voor ons open. Enter Imke Courtois en Gert Verheyen, die VAR-voor-één-dag mochten zijn tijdens KV Oostende - Club Brugge: "Het is écht niet zo makkelijk als het in de zetel lijkt."
Bekijk de 1e aflevering op VRT MAX
"Je denkt het even goed te kunnen, maar is dat wel zo?"
"Voet vooruit en geen buitenspel! Maar wel geen rood, dus we gaan niet tussenkomen."
Het is halfweg de eerste helft in KV Oostende - Club Brugge wanneer Imke Courtois en Gert Verheyen al helemaal opgaan in hun nieuwe rol.
Het duo vormt voor één keer geen tandem aan de analysetafel, maar wel als videoref.
Een unieke ervaring, want het duurde toch wel even vooraleer het Referee Department instemde met het idee. Courtois was zelf de bedenker van de reeks en beleefde het in de eerste aflevering vanop de eerste rij.
"Als analiste vraag je je soms af: hoe komt het toch dat het zo lang duurt?", aldus Courtois. "Je denkt ook dat je het even goed zou kunnen doen. Maar is dat wel zo? Vandaar het idee om eens achter de knoppen te mogen zitten."
Struikelblok
Ons duo heeft er alvast een interessante testcase uitgepikt.
In de bewuste match, die Club met 3-0 zou verliezen, zijn er enkele discutabale fases.
De belangrijkste: een handsbal van Brandon Mechele in de zestien, waar er ook gecheckt moet worden of een Oostende-speler geen buitenspel liep.
Het duurt uiteindelijk meer dan 3 minuten voor er een beslissing valt. Courtois en Verheyen doen er zelfs nog net iets langer over.
Je wilt dat het sneller gaat als VAR, maar vaak gaat dat niet.
"Het moeilijkste was de juiste beelden kiezen", blikt Courtois terug. "Op zo'n moment voel je toch dat de klok snel wegtikt. Op televisie worden beelden een handvol keer herhaald door de regie, maar nu moesten we samen met de operator zelf het beste camerastandpunt kiezen."
De analiste merkte nog een struikelblok: "Het is niet de makkelijkste software om mee te werken. Je wilt dat het sneller gaat als VAR, maar vaak gaat dat niet. Dat verklaart deels waarom het zo lang duurt om een beslissing te nemen."
Na afloop waren Courtois en Verheyen het er wel unaniem over eens: "Dit zou ik niet elke week willen doen", want "het vergt veel aandacht en je krijgt weinig mee van het voetballende gedeelte".
Toch zorgde de ervaring ervoor dat de waardering voor het werk van de VAR is toegenomen. "Want het is écht niet zo makkelijk als het in de zetel lijkt", besluit Courtois. "Daarom was het bijzonder boeiend om een totaalbeeld te krijgen van de werking van de VAR en naar de communicatie tussen de scheidsrechters te luisteren."
Nog dit: komende vrijdag zullen ook Wesley Sonck en Filip Joos in de huid van de VAR kruipen tijdens Cercle Brugge - Racing Genk.
Wordt dus vervolgd.