Ga naar de inhoud

Waarom Qatar PSG nog niet opgeeft na nieuw CL-echec: "Anders is het de risee van de regio"

 do 9 maart 2023 16:06
Ook Lionel Messi heeft PSG nog niet naar CL-winst kunnen loodsen.
Ook Lionel Messi heeft PSG nog niet naar CL-winst kunnen loodsen.

De oliedollars hebben na ruim 10 jaar Qatarees bewind nog altijd niet voor de ultieme bekroning kunnen zorgen: winst in de Champions League. Is de zoveelste Europese mislukking er stilaan eentje te veel voor de ambitieuze Qatari? Sirk Geffray, voetbalcommentator en kenner van het Franse voetbal, denkt dat het niet zo'n vaart zal lopen.

Wat is nu precies het probleem van PSG?

"Er zijn al verschillende trainers gepasseerd en ze botsen allemaal op dezelfde limieten", stelt Sirik Geffray vast. "Er wordt vaak nogal snel gewezen naar de clubcultuur of het gebrek daaraan en dat er te veel duurbetaalde spelers zijn."

 

"Wat je ook vaak hoort terugkomen, is dat er geen lijn zit in het transferbeleid. Vorige zomer kwam Luis Campos als technisch directeur. Hij heeft dat in het verleden bij andere clubs zoals Monaco of Rijsel wel goed gedaan, maar de mercato van PSG is niet geslaagd."

 

"De dure spelers die gehaald werden, renderen voorlopig niet. Jongens als Vitinha, Ruiz, Soler of Ekitike hebben de stap nog niet kunnen zetten en bij een club als PSG is er ook vaak niet de tijd of het geduld. Aanwinsten moeten er meteen staan."

De dure aanwinsten renderen voorlopig niet en bij PSG is er ook geen tijd of geduld.

Sirik Geffray

Te weinig rendement dus en zo mag PSG al voor de 5e keer in 7 jaar inpakken na de 1/8e finales in de Champions League. "Iets ontbreekt om die laatste stap te zetten", klinkt het.

 

"Velen verwijzen daarvoor naar de clubcultuur. De kern is ook niet evenwichtig, dat wordt al jaren gezegd. Er worden sterren gehaald, maar te weinig toppers om die sterren goed te omringen."

 

"En op het veld is het elke keer hetzelfde verhaal, elke keer dezelfde problemen. Ze zakken door het ijs, omdat er geen ploeg op het veld staat. Maar het is moeilijk om daar een eenduidige verklaring voor te vinden."

Technisch directeur Luis Campos (r) in conclaaf met trainer Galtier (m) en PSG-voorzitter Al-Khelaïfi (l).
Technisch directeur Luis Campos (r) in conclaaf met trainer Galtier (m) en PSG-voorzitter Al-Khelaïfi (l).

Heeft de zoveelste Europese mislukking gevolgen voor de toekomst?

"Dat denk ik op dit moment niet", zegt Sirik Geffray. "Het doel blijft nog steeds om de Champions League te winnen."

 

"Het is natuurlijk ook een strijd der rijke sjeiks: Abu Dhabi doet hetzelfde met Manchester City, bij Newcastle heb je dan weer de Saudi's. Niemand wil gezichtsverlies lijden. Als Qatar nu de investeringen in PSG zou stoppen, heeft dat ook geopolitieke gevolgen. Dan zijn zij de risee van de regio."

 

"Ik denk dus niet dat de Qatarese investeringen zullen stoppen, ook al omdat de emir van Qatar een echte fan is van Parijs en van PSG."

 

Toch hebben de Qatarezen ook hun zinnen gezet op Manchester United. "Maar dat gaat niet om de emir, wel een consortium rond de bank van Qatar. Op papier zijn dat andere mensen, om niet in de problemen te komen bij de UEFA. Uiteraard is dat wel hetzelfde geld, maar het zal niet de bedoeling zijn dat PSG een satellietclub wordt van Manchester United."

Als Qatar de investeringen zou stoppen, heeft dat ook geopolitieke gevolgen. Dan zijn zij de risee van de regio.

Sirik Geffray

Hoe kan PSG dit oplossen?

"Kan alles goed gemaakt worden in één zomer? Dat is moeilijk te zeggen", aldus Geffray, die ook wijst op de Financial Fair Play (FFP) van de UEFA.

 

"De handen van Campos zijn gebonden door de FFP. PSG kan geen 300 miljoen uitgeven zoals Chelsea dat deed. Hij staat voor een zeer zware opdracht."

 

"Veel zal ook afhangen van de sterren: blijven Messi en Neymar of niet? Stel dat Messi blijft, dan moet er 40 miljoen euro aan salaris betaald worden. Gaat hij weg, dan komt dat vrij."

Voor het evenwicht zijn ze misschien beter af zonder Neymar, maar je hebt hem ook nodig voor de goeie ballen richting Mbappé.

Sirik Geffray

"PSG heeft achteraan zeker 2 spelers nodig en op het middenveld ook jongens die voor een fysieke impact kunnen zorgen. Het wordt niet evident om dat deze zomer allemaal op te lossen."

 

Tot dan is het worstelen met een paradox op het veld: "Voor het evenwicht in de ploeg zijn ze misschien beter af zonder Neymar, maar je hebt hem ook nodig voor de goeie ballen richting Mbappé."

 

"De sterren voorin hoeven niet te veel werk op te knappen, maar dat betekent ook dat je op het middenveld altijd een man tekort komt. En wanneer een van de grote drie niet meedoet, zit je met een gebrek aan voetballend talent. Dat is bijzonder moeilijk op te lossen voor een trainer."

Gerelateerd: