Ga naar de inhoud

Gezien in "Patrick Lefevere, Godfather van de Koers": de mail van Tankink en de slechtste papa ter wereld

 do 9 maart 2023 11:54
Lefevere
Patrick Lefevere spaart niemand, ook zichzelf niet.

In de eerste aflevering van de docureeks over Quick-Step-manager Patrick Lefevere wordt zijn rol als crisismanager belicht. (Ex-)renners en werknemers schetsen een beeld dat misschien niet helemaal strookt met hoe de buitenwereld "de Godfather van de Koers" ziet. Daarnaast krijgen we ook een zeldzame inkijk in het gezinsleven van Lefevere.

Patrick Lefevere, de stille spreker

In de meer dan 40 jaar dat Patrick Lefevere ploegleider en daarna manager is in de koers heeft hij een stevige reputatie opgebouwd. Als veelwinnaar, maar ook als spijkerharde baas. "Toch heb ik nog nooit mijn stem verheven", zegt hij.

"Ik kan niet tegen mensen die roepen. Als je geen respect kunt afdwingen met een blik of met hoe je bent, dan... nee."

 

"Hij dwingt ontzag af", zegt Tom Boonen, die bijna heel zijn carrière onder Lefevere heeft gereden. "Als je hem nog niet zo lang kent, kan dat wel een serieuze barrière zijn."

Patrick Lefevere, de allesweter

Uit zowat alle gesprekken met (ex-)werknemers en (ex-)renners komt naar boven dat Patrick Lefevere als geen ander een people manager is. Kennis is daarbij macht.

"Hij weet altijd alles, zelfs nog voor je het zelf weet", klinkt het in de documentaire. "Heeft hij dan overal spionnen lopen? Hoe doet hij dat? Maar als er iets, weet hij dat meteen, ook al zit hij aan het andere einde van de wereld."

 

Om dat te bewijzen citeert Bram Tankink een oude mail die hij ooit van Lefevere kreeg. De Nederlander was in het tussenseizoen ondanks een aanhoudende zenuwblessure met zijn rugzak door Peru gaan trekken, iets wat hij voor de ploeg had verzwegen.

De mail viel in de bus na Tankinks opgave in de Tour Down Under. "Ik neem het je persoonlijk kwalijk dat je van de voorbije winter niet geprofiteerd hebt om het probleem op te lossen", schreef Lefevere.

"Het is schitterend om als jonge kerel met een rugzak rond te trekken (hij was het dus toch te weten gekomen, red), maar als nuchtere Hollander zal je ook oren hebben naar mijn mening. Je zit in je 3e jaar als prof. De speeltijd is voorbij."

Tankink kon enkel deemoedig toegeven dat Lefevere helemaal gelijk had.

Patrick Lefevere, de (slechte?) vader

In de eerste aflevering van de reeks rond Patrick Lefevere krijgen we ook zowat voor het eerst een inkijkje in het privéleven van "de Godfather van de Koers". Zo maakt zijn vrouw - die ook de boekhouding van de ploeg regelt - uitzonderlijk haar opwachting.

Als het over zijn zoon Dieter gaat is Lefevere bikkelhard in zijn analyse. "Hij is 42 en het is nog altijd niet oké. Je hebt hem niet in de hand", klinkt het onomwonden.

 

Maar Lefevere spaart ook zichzelf niet: "Ik ben de slechtste papa van de wereld."

"Je vliegt van hier naar daar en als je thuiskomt, liggen je kinderen al in bed. Als ze de volgende ochtend opstaan, ben je vaak al opnieuw weg. Ik ben een afwezige vader geweest. Maar dat wil niet zeggen dat ik ze niet graag zie."

Bekijk de volledige reeks van "Patrick Lefevere. Godfather van de Koers" nu al op VRT MAX