Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
rit 17  /  18 - Waalse Pijl
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

De metamorfose van Tim Wellens door de ogen van zijn vrouw: "Zag aan tafel dat hij veranderd was"

 vr 3 maart 2023 12:50
Tim Wellens blinkt in zijn vel bij UAE Team Emirates.
Tim Wellens blinkt in zijn vel bij UAE Team Emirates.

Schrik niet als Tim Wellens morgen op het eindpodium staat te blinken van de Strade Bianche. Sinds zijn overstap naar UAE Team Emirates is de beste versie van Wellens opgestaan. Zijn vrouw Sophie geeft 5 redenen voor die metamorfose.

1. Nieuwe ploeg

Na 11 jaar Lotto ruilde Tim Wellens afgelopen winter het vertrouwde nest voor UAE Team Emirates. En die wissel doet wonderen.

 

"Tim heeft altijd graag voor Lotto gereden. Na al die jaren was de ploeg een beetje zijn familie geworden", zegt Sophie, de vrouw van Wellens.

 

"Maar hij had geen uitdagingen meer bij Lotto en ook de resultaten vielen de voorbije jaren wat tegen. Met goede resultaten was Tim waarschijnlijk heel zijn carrière bij Lotto gebleven, maar nu was vertrekken de beste oplossing."

 

De verandering van lucht sloeg meteen aan. "Tim is in een totaal nieuwe omgeving terechtgekomen, met een nieuwe staf, nieuwe ploegmakkers en nieuwe gewoontes. Dat werkte meteen motiverend voor Tim."

 

Vrouwlief Sophie ziet dat Wellens ook meer geluk uitstraalt sinds zijn overstap. "De degradatieperikelen zorgden vorig jaar voor stress bij Tim. Al was hij wel professioneel genoeg om vooral te focussen op zichzelf."

 

"Nu oogt Tim veel relaxter. Hij rijdt voor een kopman (Tadej Pogacar) die het heel vaak afmaakt. Dat zorgt voor een positieve vibe binnen de ploeg en Tim surft mee op dat geluk."

2. Nieuwe rol

Wellens cijferde zich in zijn eerste wedstrijden bij zijn nieuwe ploeg meteen weg voor Tadej Pogacar. Een helpersrol die hem als gegoten ligt.

 

"Bij Lotto was Tim elke keer de kopman als hij aan de start van een koers stond. Daardoor had hij meer stress, vooral in de Belgische klassiekers", merkte zijn vrouw Sophie.

 

"Bij UAE Team Emirates oogt Tim meer ontspannen. Het motiveert hem enorm om te werken voor iemand zoals Tadej Pogacar."

 

Een belangrijke factor is het wederzijdse respect. "Pogacar toont veel appreciatie voor Tim, wat extra inspirerend werkt. Als een tweevoudige Tour-winnaar je vaak schouderklopjes geeft, word je daar automatisch gelukkig van."

 

Naast een dienende rol mag Wellens ook in heel wat klassiekers voor eigen rekening rijden. Zoals morgen in de Strade Bianche.

"Tim heeft me niet gezegd dat hij wil winnen in Siena. Zulke ambities houdt hij sowieso liever voor zichzelf. Maar het zou wel een heel mooie beloning zijn voor al het werk van afgelopen winter."

Bij Lotto had Tim meer stress omdat hij altijd kopman was, bij UAE oogt hij meer ontspannen.

Sophie, de vrouw van Tim Wellens

3. Nieuwe coach

Wellens nam na een jarenlange samenwerking ook afscheid van zijn coach Paul Van den Bosch.

 

"Dat was niet gemakkelijk. Van den Bosch was na al die jaren bijna een tweede vader geworden voor Tim", zegt Sophie.

 

"Nu wordt Tim getraind door de Spaanse coach Didac Navarro uit de UAE-ploeg zelf. Tim heeft tijd nodig gehad om zich aan te passen."

 

Voor Wellens was het belangrijk om een klik te vinden met zijn nieuwe coach. "Ze hebben veel samengezeten en gediscussieerd over verschillende dingen om een goede band te smeden. Nu verloopt de samenwerking geolied."

 

Ook de nieuwe trainingsaanpak werpt al zijn vruchten af. Wellens rijdt op training zoveel mogelijk onder zijn anaerobe drempel. Een harder trainingstempo dan de voorbije jaren.

 

"Tim heeft nu het gevoel dat hij langere inspanningen veel beter aankan. Ook bergop voelt hij dat hij progressie heeft gemaakt."

Tim Wellens nam afscheid van coach Paul Van den Bosch.
Tim Wellens nam afscheid van coach Paul Van den Bosch.

4. Nieuwe diëtist

Vrouw Sophie zag afgelopen winter ook hoe Wellens aan tafel veel meer bezig was met zijn voeding. 

 

"Vroeger had Tim de gewoonte om te eten totdat hij genoeg had. Veel belang hechtte hij toen niet aan zijn voeding."

 

Dat is bij UAE Team Emirates anders. "Tim wordt nu begeleid en bijna dagelijks opgevolgd door een diëtist uit de ploeg. De voorbije jaren was dat niet zo."

 

Ondertussen heeft Lotto-Dstny ook een diëtiste aan boord gehaald met Britt Lambrecht, de zus van wijlen Bjorg.

Vroeger had de Tim de gewoonte om te eten totdat hij genoeg had.

Sophie, de vrouw van Tim Wellens

5. Nieuw wondertje

Last but not least: in september is Wellens voor het eerst vader geworden, van een zoontje Victor.

 

"Tim heeft nu als vader een extra verantwoordelijkheid naast de koers. Dat maakt hem gelukkig en zorgt voor extra knaldrang in koers."

 

Al is een kleine baby in huis niet altijd ideaal voor de nachtrust. "Tim heeft sowieso minder rust. We waken erover dat hij niet té veel energie steekt in Victor, want dat kan vermoeiend zijn", zegt Sophie.

 

"Het zou mooi zijn als Tim deze lente een mooie klassieker wint. Dan kan hij onze kleine Victor meenemen op het podium."

 

Victor is trouwens niet genoemd naar Wellens' ex-ploegmakker Victor Campenaerts. "Het is een eerbetoon aan Tims grootvader, die ook Victor heet."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: