Ga naar de inhoud

Michael Van der Plaetsen ziet EK indoor als eerste test voor Nafi Thiam: "We hebben al stappen gezet"

 wo 1 maart 2023 17:34

Komende vrijdag probeert Nafi Thiam voor de 3e keer in haar carrière Europees kampioene op de vijfkamp te worden. "Eigenlijk is het een test, maar het blijft Nafi. Minder dan goud zal niet voldoende zijn", zegt haar nieuwe coach Michael Van der Plaetsen.

Nafi Thiam dropte eind vorig jaar een klein bommetje toen ze aankondigde dat ze haar coach van vele jaren, Roger Lespagnard, inruilde voor Michael Van der Plaetsen. De Sportvrouw van het Jaar hoopt dat een nieuwe wind haar naar nog hogere toppen kan stuwen.

"In het begin was het een beetje aanpassen", geeft Van der Plaetsen toe. "Maar stap voor stap hebben we toch wat andere accenten kunnen leggen."

 

De belangrijkste verandering die haar nieuwe coach doorvoerde, is haar ervan overtuigen België in te wisselen voor Zuid-Afrika tijdens de wintermaanden.

"Het is een totaal andere sfeer dan trainen in de regen in Luik. Hier schijnt altijd de zon, dus je kunt al veel vroeger op het seizoen op kwaliteit trainen."

 

"Het klimaat zorgt er ook voor dat je veel sneller herstelt van kleine kwaaltjes. Nafi heeft enkele zware jaren achter de rug, met veel kampioenschappen. Bovendien is ze geen 23-24 jaar meer. Op die leeftijd kun je een grotere belasting aan op training. Het is belangrijk dat we haar fit en gezond krijgen bij de start van 2024, een olympisch jaar."

Topatleten willen zich altijd verbeteren. Die persoonlijke records zitten niet in ons achterhoofd, wel in ons voorhoofd.

Michael Van der Plaetsen

"Je haalt meer info uit grote wedstrijden"

Een voorzichtige aanpak dus. Maar waarom wordt ze dan al meteen voor de leeuwen geworpen op een EK indoor, waar het al meteen om de knikkers gaat?

 

"Vanaf een bepaalde leeftijd leer je niets meer van kleine wedstrijden. Het is niet altijd makkelijk om prestaties op training te vertalen naar mogelijke prestaties op een wedstrijd. Je haalt meer info uit die grote wedstrijden."

 

"Het EK indoor is dus vooral een test. Het is ook iets meer relaxed dan een WK outdoor, er staan minder schijnwerpers op. Al blijft het natuurlijk Nafi. Minder dan goud zal niet voldoende zijn."

 

Van der Plaetsen doet alle technische trainingen met Thiam, maar als een specifiek probleem aan het licht komt, dan worden er ook andere trainers bijgehaald. "Een meerkamper moet het meeste werk leveren in de winter, om daar dan in de zomer de vruchten van te plukken."

"In mijn opzicht hebben we de voorbije maanden al een paar stappen kunnen zetten. Het zou al mooi zijn als er een voortzetting is in vergelijking met de voorbije jaren. Anderzijds: topatleten willen zich altijd verbeteren. Die persoonlijke records zitten niet in ons achterhoofd, wel in ons voorhoofd."

Alle wedstrijden met livestream op Sporza!

Het EK indoor is live te volgen op Sporza. Alle sessies worden met livestream uitgezonden in de app/op de website.  De avondsessies (vanaf 17 uur) zijn ook op Canvas te volgen.

Nafi Thiam en Noor Vidts werken hun vijfkamp op vrijdag af. 's Ochtends (vanaf 7 uur) staan de 60 meter horden, het hoogspringen en het kogelstoten op het programma. 's Avonds is er het verspringen en de afsluitende 800 meter.