Ga naar de inhoud

Waarom worden profvoetballers zo vaak verdacht van seksueel geweld? "Geen normale emotionele ontwikkeling"

 di 28 februari 2023 18:14
Hakimi
Het Franse gerecht heeft een onderzoek geopend naar PSG-speler Achraf Hakimi.

Met Achraf Hakimi (PSG) is opnieuw een topvoetballer in opspraak gekomen voor mogelijk seksueel geweld. Wat is daar de verklaring voor? "Bij de begeleiding van talenten wordt nog al te vaak de sociaal-emotionele ontwikkeling uit het oog verloren", zegt onderzoekster Tine Vertommen.

Benjamin Mendy, Ronaldinho, Mason Greenwood, Dani Alves, Thomas Partey en nu ook Achraf Hakimi. De lijst van topvoetballers die recent zijn opgepakt voor seksueel geweld en verkrachting is lang.

 

Tine Vertommen is niet alleen ex-zwemster, maar ook criminologe. Ze specialiseert zich in grensoverschrijdend gedrag in de topsport.

 

"Je leest inderdaad vaker over dit soort zaken in de media, maar we weten niet of het ook effectief vaker gebeurt, want er zijn geen cijfers over", zegt ze in De Wereld Vandaag.

"Sinds de #metoo-beweging is het maatschappelijk debat rond seksueel geweld toegenomen. Voetbal is een sector waar veel schijnwerpers op staan, dus zodra een voetballer erbij betrokken raakt, komt het sneller in de media dan als het bij een anoniem persoon gebeurt."

Gerelateerd:

Belangrijke rol voor de entourage

Sporters zijn vaak slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag, maar vaak dus ook dader. "We weten niet wat daar de oorzaak van is, maar er zijn wel enkele hypothesen", zegt Tine Vertommen.

 

"Topvoetballers groeien op in een heel specifiek milieu. Ze maken geen normale emotionele en seksuele ontwikkeling mee. Ze hebben weinig "oefenmomenten" gehad als het over normale sociale relaties gaat."

Een jonge sporter wordt vaak herleid tot een commercieel product.

Tine Vertommen

"We mogen dit gedrag zeker nooit goedpraten, maar we moeten toch eens bekijken hoe we beter kunnen omgaan met jonge profvoetballers."

 

"Vanaf jonge leeftijd is de entourage gefocust op de economische waarde van de speler. Ze zien eerst het talent en daarna pas de persoon. Een sporter wordt dan herleid tot een commercieel product."

 

"Er zijn al grote stappen gezet als het over de juridische en financiële omkadering gaat van deze talenten, maar er moet nog een tandje bijgezet worden als het over het sociaal-emotionele gaat. Dat wordt vaak uit het oog verloren. De rol van de entourage is hier cruciaal."

 

"Je moet ervoor zorgen dat de spelers contact houden met de buitenwereld, want het is niet makkelijk om zich anders op een normale manier te ontwikkelen. Het is niet mogelijk om eens een dagje geen profvoetballer te zijn, om er even aan te ontsnappen. Dat is een verantwoordelijkheid van ons allemaal."

Vertommen
Tine Vertommen