Ga naar de inhoud

Mauri Vansevenant wint pittige slotrit in Oman, eindzege is voor Amerikaan Jorgenson

 wo 15 februari 2023 10:37
Mauri Vansevenant kreeg Matteo Jorgenson er niet af op Green Mountain.
Mauri Vansevenant kreeg Matteo Jorgenson er niet af op Green Mountain.

Mauri Vansevenant heeft de slotetappe in de Ronde van Oman op zijn naam geschreven. De Belg van Soudal-Quick Step was de sterkste in de klim naar Green Mountain. De Amerikaan Matteo Jorgenson stelde zijn eindzege veilig. De renner van Movistar had in de eindafrekening één seconde over op Vansevenant.

"Save the best for last", moeten ze in Oman gedacht hebben, want de slotetappe in de vijfdaagse rittenkoers was meteen ook de koninginnenrit. Het peloton kreeg een parcours van 147 kilometer voor de kiezen, met als climax de klim naar Jabal Al Akhdhar, ook wel Green Mountain genoemd.

 

De vroege vlucht, met onder meer de Belgen Lawrence Naesen en Cériel Desal, werd door het peloton netjes binnen schot gehouden. Eenmaal op de flanken van Green Mountain werd de gashendel flink opengedraaid, waardoor de aanval ten dode opgeschreven was.

 

Rein Taaramäe oogde sterk bergop en voerde een serieuze schifting door. Alleen Matteo Jorgenson, Mauri Vansevenant en Geoffrey Bouchard konden het tempo van de Estse klimgeit volgen.

In de laatste kilometer deed Vansevenant een gooi naar de ritzege én de eindwinst. De jonge Belg deed er alles aan om Jorgenson overboord te gooien, maar de Amerikaan kraakte niet.

 

Vansevenant moest vrede nemen met de dagzege, de Ronde van Oman komt op het palmares van Jorgenson. Die heeft in het eindklassement één seconde voorsprong op Vansevenant.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Jammer dat ik net naast eindwinst grijp"

"Jammer dat ik net naast de eindwinst grijp, maar hier winnen op Green Mountain is ook heel mooi", vindt Vansevenant. "Een klim van iets meer dan 5 km aan 10 procent gemiddeld, dat laat zich voelen en dan was er ook nog de hitte. Dat maakte het heel zwaar."


"Ik voelde me heel goed vandaag en ik heb het geprobeerd", zei Vansevenant. "Ik wilde ook alles geven voor dat klassement, maar dat lukte niet. Gelukkig pak ik wel de dagwinst en daar ben ik heel blij mee."

 

Vorig jaar won Jan Hirt op Green Mountain, intussen is hij ploegmaat van Vansevenant. "Hij gaf me wel een goede tip: wacht tot de laatste 2 kilometer, doe geen gekke dingen daarvoor en ga dan voluit. En dat heb ik gedaan."

 

"Ik ben blij met de zege. Ik doe altijd mijn best in koers, maar het lukt niet elke dag om te winnen of goed te zijn. De conditie was hier uitstekend en ik heb een topteam aan mijn zijde, dus deze week was wat meer mogelijk."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Rituitslag

 1. Mauri Vansevenant 152 km in 3u53'51"
 2. Matteo Jorgenson (VS) z.t.
 3. Geoffrey Bouchard (Fra) op 12"
 4. Rein Taaramäe (Est) 22"
 5. Maxim Van Gils 37"
 6. Diego Ulissi (Ita) z.t.
 7. Cristian Rodriguez (Spa) 58"
 8. Jesus Herrada (Spa)
 9. Carlos Verona (Spa) 1'00"
 10. Cian Uijtdebroeks 1'12"

Eindstand

 1. Matteo Jorgenson (VS) in 16u56'21"
 2. Mauri Vansevenant op 1"
 3. Geoffrey Bouchard (Fra) 28"
 4. Rein Taaramäe (Est) 46"
 5. Diego Ulissi (Ita) 48"
 6. Maxim Van Gils 58"
 7. Jesus Herrada (Spa) 1'20"
 8. Cristian Rodriguez (Spa) 1'22"
 9. Cian Uijtdebroeks 1'36"
 10. Carlos Verona (Spa) 1'37"
  Ronde van Oman
        winnaar leider
11/02 rit 1 Al Rustaq Fort - Muscat 148 km Merlier Merlier
12/02 rit 2 Muscat - Qurayyat 174 km Jesus Herrada Herrada
13/02 rit 3 Al Khobar - Jabal Haat 152 km Jorgenson Jorgenson
14/02 rit 4 Izki - Yitti Hills 205 km Ulissi Jorgenson
15/02 rit 5 Samail - Jabal Al Akhdhar 153 km Vansevenant Jorgenson