Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Beluister de podcast "Het jaar van Remco": "Alle koersen waar hij ging pieken zijn afgevinkt"

 vr 17 februari 2023 10:07

Het wielervoorjaar in Vlaanderen staat te drummen in de gang maar wij blikken in deel 1 van onze podcast "Het jaar van Remco" nog even terug op het wonderjaar  van Remco Evenepoel samen met vader Patrick, osteopaat Anthony Pauwels en ploegleider Klaas Lodewyck. Morgen blikken we in deel 2 vooruit op 2023.

Luik-Bastenaken-Luik en de whatsapp-berichten

Na een minder voorjaar van de ploeg had Remco gezegd: "In Luik gaan we eens spreken en tonen waartoe we in staat zijn",  zegt Klaas Lodewyck. 

 

Anthony Pauwels bevestigt. "Hij is gedreven en durft wel boude uitspraken doen intern. Hij heeft dat nodig om zichzelf en de mensen rondom zich scherp te houden."

 

Er was uiteraard een plan tijdens LBL maar het is een heel lange klassieker en dus moet je wachten, wachten en wachten. "Hij heeft dat perfect gedaan", aldus Lodewyck.

 

"Remco wilde al vroeger gaan, maar ik had hem gezegd dat de sterkste renner in zo’n koers vertrekt waar en wanneer hij wil als hij maar het juiste moment afwacht. En dat heeft hij gedaan."

Ik heb nog een bericht van in het begin van het seizoen. Daarin zegt Remco in welke wedstrijden hij ging pieken. Enkel het WK stond daar niet bij. De rest is allemaal afgevinkt.

Klaas Lodewyck

Die boude uitspraken van Remco komen ook terug in berichten, zo verklapt vader Patrick. "Voor Luik had hij me in een whatsapp-bericht gezegd: 'Op dat punt ga ik proberen.' Maar hij was ook al van plan van op de Côte de Wanne een cartouche te lossen."

 

"Dat is het karakter van die jonge gasten, zoals ook Pogacar en  Pidcock. Die koersen en verliezen liever zo, dan te wachten." 

 

"Ik heb ook nog een berichtje staan van in het begin van het seizoen", zegt Lodewyck. "Daarin zegt Remco in welke wedstrijden hij ging pieken. Enkel het WK stond daar niet bij, de rest is allemaal afgevinkt." 

"Voor 2023 heb ik ook al zo'n bericht staan maar dat ga ik hier niet vermelden" (lacht)

"Train the gut." Train je darmen!

In opbouw naar de Vuelta trainde Evenepoel op hoogte in de Sierra Nevada, maar volgens zijn vader wou hij per se naar San Sebastian. "Ik stelde hem de vraag waarom hij die dag op-en-af wou gaan? Maar dat was één van de koersen die hij had aangevinkt. Dus ik zei: 'Doe maar'."

 

San Sebastian bleek achteraf een belangrijke laatste test om te zien of het voedingsschema in orde was. Welke voeding, dranken, gelletjes, temperatuur…

 

Anthony Pauwels verduidelijkt. "We testen het volledige protocol. De hitte en het verteren van de koolhydraten. We experimenteren tot hoeveel gram koolhydraten Remco per uur kan opnemen. Want alles is trainbaar." 

 

"Train the gut! De darmen zo trainen dat je maximaal koolhydraten kan opnemen. Vroeger was het maximim 60g KH per uur, nu 90 tot 120g… Die wetenschap is serieus geëvolueerd, ook op gebied van hydratatie en koeling."

Mentale shift in de Ronde van Spanje

Vader Patrick vertelt in de podcast ook over de groei die z'n zoon in 2022 doormaakte. "Hij was lang egoïstisch ingesteld. Niet alleen sportief, maar ook thuis.  Als je niet in z'n gedachtengang meeging, dan had je problemen. Dan was er spanning. Dat is allemaal weg en dat merk je."

 

Na z'n val in Lombardije is Remco dieper gaan nadenken. Hij dook in de boeken en heeft veel geleerd. Ook zijn ouders leerden stap voor stap bij.  

 

"Ik stuur voor elke koers: Succes en een vuist. En als ik dan twee vuisten terugkrijg (lacht) dan weet ik genoeg. We hebben als ouders geleerd om afstand te houden en hem gerust te laten."

Ik stuur voor elke koers: Succes en een vuist. En als ik dan twee vuisten terugkrijg, dan weet ik genoeg

Patrick Evenepoel

In de Vuelta heeft Remco een mentale shift gemaakt. Een negatief feit in z’n hoofd  (de val in de 12e etappe) omzetten in een positieve gedachte. "Tijd verloren, maar al meer tijd gewonnen ervoor", zei hij toen.

 

"Heel veel mensen kennen Remco echt niet en er zijn er maar enkele die hem echt goed kennen", aldus ons drietal. "Het is ook allemaal zo snel gegaan vanuit
z’n jeugd. Eerst het voetbal, dan bij de jeugd in de koers."

 

"Hij heeft heel snel die omschakeling moeten maken. In sommige uitspraken van toen hoor je nog het kind. Maar nu heeft hij een heel sterke persoonlijkheid."

Gerelateerd: