Ga naar de inhoud

Toekomstige tennistoppers: "Combineer onze slagen en je hebt een nummer 1"

 vr 10 februari 2023 08:52
Gilles-Arnaud Bailly en Alexander Blockx.

Gilles-Arnaud Bailly en Alexander Blockx zetten het Belgische mannentennis weer helemaal op de kaart. Ze zijn nog maar 17 jaar, maar de talenten bekleden de nummer 1 en de nummer 3 op de juniorenranking. Hun toekomst oogt rooskleurig, maar het duo blijft bijzonder nuchter. 

Ze laten zelf geen kans liggen om te benadrukken dat hun carrière eigenlijk nog moet beginnen en dat ze nog alles moeten bewijzen, maar op amper 17-jarige leeftijd geven Gilles-Arnaud Bailly en Alexander Blockx wel al een zeer volwassen indruk.

 

Die laatste won de Australian Open bij de junioren enkele weken geleden. "De eerste dagen besefte ik niet wat er gebeurd was. Ik kon enkele nachten niet slapen, maar de trip met de Daviscup-ploeg naar Zuid-Korea heeft alles wat doen bezinken", zegt hij.

 

"Ik gun het hem van harte", vult Bailly aan. De nummer 1 verloor zelf de finales van Roland Garros en de US Open. "Alexander kwam er altijd dichtbij en ik wist dat zijn moment zou komen."

 

"We pushen elkaar heel veel", aldus Blockx. "Jongeren kunnen zo ook geloven dat het kan zoals wij nu doen. Het is nog een lange weg, maar we zijn blij met hoe het verloopt."

Alexander Blockx won eind januari de Australian Open.

"Je vergeet die nummer 1-positie snel"

De twee Belgische talenten schieten goed met elkaar op en hebben elkaar zien groeien.

 

"Bij Alexander werd alles wat meer opgebouwd, bij mij ging het ineens snel en onverwacht. Alles kwam op me af en daar had ik het wel moeilijk mee", getuigt de nummer 1.

 

"Dat blijft maar een cijfer, natuurlijk. En we zijn junioren. De profs, dat is nog iets anders."

 

"Ik heb enkele proftoernooien gespeeld en ik merk dat het niveau nog veel hoger ligt. Dan vergeet je die nummer 1-positie snel."

 

"Er zal ook meer druk op ons liggen", beseft de winnaar van de Australian Open. "Iedereen zal resultaten verwachten, maar zelf voel ik die druk niet. Ik laat me niet afleiden."

Iedereen zal resultaten verwachten, maar zelf voel ik die druk niet. Ik laat me niet afleiden.

Alexander Blockx

Federer, Thiem, Djokovic en Alcaraz

Alexander Blockx beschouwt Dominic Thiem na het pensioen van Roger Federer als een voorbeeld, Gilles-Arnaud Bailly dweept met Novak Djokovic en Carlos Alcaraz.

 

"Ik zie Gilles-Arnaud als een machine", vertelt Blockx. "Hij is een vechter op het veld. Ik kan misschien iets meer oplossen met mijn slagen, maar mentaal en fysiek steekt hij er echt bovenuit."

 

Maar het duo leert ook van elkaar. "Ik denk vaak: had ik maar zijn forehand. Daar droom ik van", zegt de nummer 1.

 

"Ik denk hetzelfde over zijn backhand", lacht de nummer 3. "Combineer onze slagen en je hebt een toekomstige nummer 1."