Ga naar de inhoud

Canadees James Crawford verrast favorieten op WK Super G, goud met 1 honderdste

 do 9 februari 2023 13:49
" "
Het podium (v.l.n.r.): Kilde, Crawford en Pinturault.

Nog nooit een wereldbekermanche gewonnen, maar wel vandaag wereldkampioen. De Canadese skiër James Crawford beleefde de mooiste dag uit zijn carrière. De 25-jarige won in Courchevel (Fra) het goud op de Super G met 1 honderdste overschot op de Noor Aleksander Aamodt Kilde. De Fransman Alexis Pinturault, die dinsdag triomfeerde op de combiné, pakte het brons.

De naam van Crawford komt niet helemaal uit het niets, want vorig jaar pakte hij brons op de olympische combiné in Peking. Hij stond ook al 3 keer op het podium van een wereldbekermanche. Maar dus nog nooit op het hoogste schavotje.

Tot vandaag. Met 1'07"22 was hij een miniem verschil sneller dan Kilde, die vorig jaar brons pakte op de Super G in Peking en dit seizoen al 2 Super G's won. Pinturault volgde op 26 honderdsten.

De Zwitserse topfavoriet Marco Odermatt, de leider in de algemene wereldbeker en winnaar van 4 Super G's dit seizoen, viel net naast het podium op 37 honderdsten.

Crawford  volgt op de erelijst de Oostenrijker Vincent Kriechmayr met Vlaamse roots op. Die raakte niet verder dan de 12e plaats. Er deden geen Belgen mee.

De volgende WK-race van de mannen is de afdaling op zondag, daags na die van de vrouwen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
wk alpineskiën
  mannen vrouwen gemengd
afdaling Odermatt Flury  
combiné Pinturault Brignone  
parallel reuzenslalom Schmid Tviberg  
reuzenslalom Odermatt Shiffrin  
slalom Kristoffersen St. Germain  
super-G Crawford Bassino  
team parallel     VS
Gerelateerd: