Ga naar de inhoud

Sam Maes schudt met zijn sneeuwbol voor het WK alpineskiën: "Wordt misschien het beste WK ooit voor België"

 ma 13 februari 2023 15:15
Sam Maes: "Ik ski nu beter dan ooit."

Deze week wordt in Courchevel het WK alpineskiën afgewerkt. België stuurt 6 skiërs, onder wie Sam Maes. Vorige week zondag werd hij nog 18e op de Wereldbekermanche slalom van Chamonix. "Ik wil na de wedstrijden kunnen zeggen: hier heb ik niets laten liggen."

Op het vorige WK skiën in Cortina d'Ampezzo kon België pronken met een 10e plaats voor Armand Marchant op de slalom. "Die prestatie is voor mij een geweldige meetlat wat ik ook kan bereiken", zegt generatiegenoot Sam Maes (24) aan Sporza. "Armand heeft getoond dat alles mogelijk is."

 

Maes zal op het WK individueel deelnemen aan de slalom en reuzenslalom. "Eindelijk kan ik nu ook prestaties neerzetten op de slalom. Dat neemt wat druk weg, want het is niet langer alles of niets voor de reuzenslalom."

 

"Ik ski nu beter dan ooit", vindt Maes. "Technisch heb ik grote stappen gezet. Op training zit ik heel dicht bij het niveau van toppers als Kristoffersen of Odermatt, soms ben ik zelfs beter. Alleen zijn zij nog altijd beter op de wedstrijden, dat is duidelijk."

 

"Dat ligt voor een deel ook aan het lage startnummer dat zij hebben, waardoor ze dus op een betere piste kunnen skiën. Het is mijn doel om bij de top 30 te komen, zodat ik ook zo'n laag startnummer heb. Alleen moet je daar heel regelmatig voor zijn, onder alle omstandigheden presteren. Dat is nog een zwak punt van mij."

Op training zit ik heel dicht bij het niveau van de toppers, soms ben ik zelfs beter.

Sam Maes

"Dromen van podium en zelfs zege"

Sam Maes heeft zich voorgenomen om op het WK "aanvallend te skiën". "Ik wil na de wedstrijd kunnen zeggen: ik heb hier niets laten liggen. Als dat gelukt is, zal ik heel snel geweest zijn."

 

"Op welke plaats ik dan zal eindigen, hangt ook van de tegenstand af. Top 15 zou mooi zijn, omdat je dan ook punten voor de Wereldbeker sprokkelt."

 

Op de langere termijn mikt Maes zelfs nog wat hoger. "Als je jong bent, is je droom niet om 15e te worden in de Wereldbeker. Je wil eens op dat podium staan of zelfs winnen. Dat blijft dan ook mijn doel. Ik kom steeds een stapje dichterbij."

 

Maar eerst dus nog het WK in Frankrijk, waar Maes 1 van de 6 Belgen is, samen met Armand Marchant, Tom Verbeke, Dries Van den Broecke, Kim Vanreusel en Naya Van Puyvelde. "We hebben een heel goeie ploeg, allemaal skiërs die goed bezig zijn. Het wordt misschien wel het beste WK ooit voor België."

wk alpineskiën
  mannen vrouwen gemengd
afdaling Odermatt Flury  
combiné Pinturault Brignone  
parallel reuzenslalom Schmid Tviberg  
reuzenslalom Odermatt Shiffrin  
slalom Kristoffersen St. Germain  
super-G Crawford Bassino  
team parallel     VS
Gerelateerd: