Ga naar de inhoud

Op bezoek bij Zdenek Stybar (37): "Ik stop pas als ik meer afzie dan ik geniet"

 wo 8 februari 2023 10:54
Zdenek Stybar
Zdenek Stybar in de outfit van Jayco-AlUla.

Zdenek Stybar snijdt na 12 jaar Quick Step een nieuw hoofdstuk aan. De 37-jarige renner koerst vanaf dit jaar in de kleuren van het Australische team Jayco-AlUla. "Het WK veldrijden volgend jaar in Tsjechië zou een afscheid kunnen zijn", vertelt de Tsjech.

"Was wat zenuwachtig na 12 jaar Quick Step"

Na 12 jaar bij Quick Step heeft Zdenek Stybar andere oorden moeten opzoeken. De Tsjech vertegenwoordigt vanaf dit jaar de Australische formatie Jayco - AlUla.

 

"Ik ben de nieuwe omgeving snel gewend geraakt. De kleuren helpen alvast", lacht Stybar opgelucht.

 

"Ik was wat zenuwachtig om bij een andere werkgever te beginnen, maar het loopt veel beter dan ik verwacht had."

 

Met welke ambities gaat Stybar het nieuwe seizoen tegemoet? "Ik wil vooral gezond blijven", antwoordt hij met de glimlach. "En dan ga ik nog goed koersen, al weet ik niet waar ik momenteel sta."

 

"Ik weet zelf ook dat ik al even geen finales meer gereden heb. Daarom stel ik me geen doelen zoals winst in de Ronde van Vlaanderen."

 

"Uiteraard wil ik dat wel, maar Michael Matthews is onze nummer 1. Ik ben het ook niet meer gewoon om als kopman te koersen."

 

Stybar zal bij Jayco eerder de rol van wegkapitein spelen. "Ik wil de jongeren in de ploeg helpen. Hen sturen en de koerstactiek bepalen", verduidelijkt hij.

 

"Niemand verwacht grote overwinningen van ons. Dat kan helpen."

Michael Matthews
Zdenek Stybar: "Michael Matthews is onze kopman, ik niet."

"Hartritmestoornissen net voor mijn droomkoers: de Ronde"

Met de E3, de Strade Bianche, de Omloop en ritten in de Tour en de Vuelta heeft Zdenek Stybar mooie koersen op zijn naam staan.

 

"Ik wil niet zeggen dat ik meer had verwacht. Misschien had ik wel grotere doelen", vertelt de sympathieke Tsjech over zijn wegcarrière.

 

"In 2018 en 2019 was ik goed op weg. 2020 moest mijn jaar worden, maar toen kwam het coronavirus. Vanaf de Tour ging alles mis."

 

Twee jaar geleden kreeg Stybar af te rekenen met hartritmestoornissen. "Op een heel slecht moment, net voor mijn droomkoers: de Ronde van Vlaanderen", herinnert Stybar zich.

 

"Ik had een van mijn beste condities te pakken en had heel dicht kunnen eindigen. Die tijd komt nooit meer terug."

Ik had een van mijn beste condities te pakken en had heel dicht kunnen eindigen in de Ronde. Die tijd komt nooit meer terug.

Zdenek Stybar

Tabor 2024 en Parijs 2024

Na twee pechjaren was er geen plaats meer voor Zdenek Stybar bij Quick Step.

 

"Toen ik hoorde dat het voor mij einde verhaal was, kreeg ik toch een zweetaanval. Welke ploeg zou mij nog willen? Ik heb toen gevreesd voor het einde van mijn wegcarrière", geeft hij toe.

 

"Ik begon meteen plannen te maken en wilde een eigen ploeg oprichten. Om nog twee jaar te crossen en te gravelen."

 

Voorlopig blijft Stybar zich op de weg concentreren. Wanneer hij er een punt achter zet, weet hij zelf nog niet.

 

Wordt het WK veldrijden volgend jaar in Tsjechië een eindstation? "Dat zou een afscheid kunnen zijn", antwoordt Stybar. "Daarom wou ik dit jaar veel crossen in de kerstperiode. Om te weten waar ik aan moet werken."

 

"Ook de Olympische Spelen in 2024 zou ik nog graag meemaken. Mijn zoontje en mijn familie kunnen erbij zijn in Parijs."

 

"Een leuk doel, want ik koers nog erg graag. Pas als ik meer begin af te zien dan te genieten, vind ik het goed geweest", besluit Stybar.

Zdenek Stybar
Zdenek Stybar in het nationale shirt van Tsjechië.