Ga naar de inhoud

Revelatie Kuypers (6e): "Was bang voor dit WK", Iserbyt blij met brons: "Dit had ik nodig"

 zo 5 februari 2023 17:24
Gerben Kuypers streed lang voor de bronzen medaille.
Gerben Kuypers streed lang voor de bronzen medaille.

Achter de 2 grote kanonnen vochten 3 Belgen voor de bronzen medaille. Eli Iserbyt trok aan het langste einde: "Dit pakken ze me niet meer af." Gerben Kuypers ontpopte zich tot de revelatie: "Dit was de koers van mijn leven."

Iserbyt (3e): "Raar dat Van der Haar niet demarreerde"

Na een moeilijk seizoen mag Eli Iserbyt met de bronzen WK-medaille naar huis.

 

"Het deed heel veel deugd om samen met Mathieu en Wout op het WK-podium te staan. Maar ik ben ontgoocheld dat we de wedstrijd niet hebben gewonnen met Wout."

 

Iserbyt cirkelde in de eerste rondes lang rond de 10e positie. "Omdat iedereen van bij het begin heel snel reed."

 

"Ik koos ervoor om het wat in de achtergrond te bekijken. Misschien zat ik soms wat te ver, maar ik kwam alsmaar meer in de wedstrijd."

Bij de laatste balken versnelde ik en dat was genoeg voor brons.

Eli Iserbyt

Uiteindelijk streed Iserbyt met Van der Haar voor de bronzen medaille. "Ik had het geluk dat Lars moest blijven rijden, anders zouden Michael (Vanthourenhout) en Gerben (Kuypers) terugkeren."

 

Met een geweldige balkenpassage stak Iserbyt de bronzen medaille op zak. "Ik vond het wat raar dat Lars in de slotronde geen demarrage heeft geplaatst, want hij wist dat ik zou versnellen op de balken."

 

"Ik pakte bij de laatste balken meteen 2 seconden en dat was genoeg voor brons."

 

Op het BK viel Iserbyt (4e) naast het podium, op het EK gaf hij op. "Ik heb nu toch mijn
medaille op een kampioenschap te pakken dit seizoen. Dit had ik nodig. Deze medaille pakken ze me niet meer af", besluit Iserbyt.

Vanthourenhout (5e): "Ging over mijn limieten tegen de wind"

Michael Vanthourenhout leek lange tijd te mogen dromen van brons, maar strandde uiteindelijk op de 5e plaats.

“Ik wou al vroeg voor de 3e plaats beginnen te strijden, omdat ik niet graag in een groepje zit te drummen", legt de Belgische en Europese kampioen uit.

"Maar misschien hebben Gerben en ik ons wat vergaloppeerd. Door de tegenwind was het moeilijk om met z’n tweeën voor de achtervolgende groep te blijven."

 

"Gerben had net iets te weinig overschot om kopbeurten te doen, daardoor moest ik tegen de wind over mijn limieten gaan. Toen wist ik dat het moeilijk zou worden voor brons."

Toch is Vanthourenhout niet te ontgoocheld. "Dat Eli 3e eindigt, is ook mooi."

Kuypers (6e): "Dit staat mooi op mijn erelijst"

Enkele maanden geleden moest Gerben Kuypers nog om 4 uur opstaan om in de vleesfabriek te werken. Vandaag eindigde hij 6e op het WK veldrijden bij de grote mannen.

"Ik kwam nochtans met een bang hartje aan de start, want de hele week was mijn rug geblokkeerd. Maar ik bleef geloven in mezelf na de prestaties van de voorbije weken."

 

Achter Van Aert en Van der Poel opende Kuypers al vroeg de strijd voor brons. "Ik ben in die grote groep vol doorgegaan omdat ik wist dat ze zouden twijfelen. “Dit is de koers van mijn leven”, dacht ik bij mezelf."

 

Enkel Michael Vanthourenhout kon Kuypers bijbenen. "Veel konden we niet praten, want ik had niet veel adem meer over. We zijn wat over onze limiet gegaan."

 

Uiteindelijk zag Kuypers nog Van der Haar en Iserbyt voorbijzoeven. "Maar dat is geen schande. De op 5 na beste veldrijder van de wereld, dat staat mooi op mijn erelijst.”

Uitslag mannen elite

naamresultaat
1
Mathieu van der Poel
in 1u07'20"
2
Wout van Aert
z.t.
3
Eli Iserbyt
op 12"
4
Lars van der Haar
13"
5
Michael Vanthourenhout
46"
6
Gerben Kuypers
54"
7
Niels Vandeputte
57"
8
Laurens Sweeck
59"
9
Cameron Mason
1'08"
10
Clément Venturini
1'30"
Gerelateerd: