Ga naar de inhoud

Wit-Russische atleten die tegen Loekasjenko zijn vragen hulp van IOC

 vr 3 februari 2023 19:40

Sporters uit Wit-Rusland die zich openlijk verzetten tegen hun president Aleksandr Loekasjenko, hebben er bij het Internationaal Olympisch Comité op aangedrongen dat zij zonder voorwaarden mogen meedoen aan de Olympische Spelen. Zo'n 50 Wit-Russische sporters hebben een verklaring ondertekend waarin ze zich wenden tot het IOC.

De sporters geven aan dat ze de bestaande sancties tegen Rusland en Wit-Rusland vanwege de oorlog tegen Oekraïne steunen. 

 

Veel van de Wit-Russische sporters die de verklaring ondertekenden, zijn destijds de straat opgegaan om te protesteren tegen de herverkiezing van dictator Loekasjenko. Sommigen werden opgepakt en kwamen zelfs in de gevangenis terecht, zoals meerkamper Andrej Krajoetsjanka. Anderen verloren hun baan of werden uit de nationale selecties gezet.  

 

"De atleten die zich openlijk tegen Loekasjenko verzetten, moeten het recht krijgen om deel te nemen aan sportwedstrijden en beschermd worden tegen vervolging door het Loekasjenko-regime", luidt het verzoek.  

 

Ook vinden ze dat Russische en Wit-Russische sporters die de regimes van Vladimir Poetin en Loekasjenko goedkeuren, van de Spelen moeten worden geweerd. "Zij mogen niet de kans krijgen om agressie in de mondiale sportarena te brengen", aldus de verklaring.     

 

Het IOC overweegt om Russen en Wit-Russen onder neutrale vlag toe te laten op de Spelen, tot woede van Oekraïne en ook andere landen. Zij vinden dat Rusland en bondgenoot Wit-Rusland vanwege de militaire inval in Oekraïne geïsoleerd moeten worden.