Ga naar de inhoud

Johan Van Herck: "België is favoriet in Zuid-Korea, maar in Daviscup heb je nooit vooraf match gewonnen"

 vr 3 februari 2023 12:58
" "
Johan Van Herck begint aan zijn afscheidstournee als Daviscup-kapitein.

De Belgische tennismannen proberen zich morgen en overmorgen in Zuid-Korea te plaatsen voor de groepsfase van de Davis Cup Finals. "We staan er goed voor, maar zoals altijd in Daviscup weet je dat je geen enkele wedstrijd als gewonnen mag noemen", vertelde Johan Van Herck, die aan zijn laatste jaar als Daviscup-kapitein begint.

Vorig jaar haalde België de groepsfase, maar miste het de knock-outfase. David Goffin (ATP-41), Zizou Bergs (ATP-115), Joris De Loore (ATP-211) en het dubbelduo Sander Gillé (ATP-55 dubbel) en Joran Vliegen (ATP- 53 dubbel) steken er qua ranking bovenuit tegen Soonwoo Kwon (ATP-61), Seong-chan Hong (ATP-237), Minkyu Song (ATP-147/dubbel) en Jisung Nam (ATP-152/dubbel).

De Belgen spelen op hardcourt indoor in hoofdstad Seoel. "We hebben een heel goede week gedraaid. Iedereen voelt zich fit. Goffin is toegekomen met heel veel vertrouwen na zijn winst in Louvain-la-Neuve. Hij zit goed in zijn vel, we hebben de voorbije jaren ook altijd op een goede Goffin kunnen rekenen."  

"Sander en Joran zijn ook goed begonnen aan het jaar, net als Bergs en De Loore. Dus we zijn vol vertrouwen."

De Belgen moeten zich wel aanpassen aan de vrieskou in Seoel. "Het is hier erg koud, ook in de zaal. Soms schommelt de temperatuur. Dat heeft ook een invloed op de ballen. Het terrein is snel, ik denk dat ons dat ligt."

"We zijn favoriet, maar we weten evenzeer dat we morgen heel alert en professioneel moeten zijn en een goede attitude moeten tonen. We zijn naar hier gekomen om te winnen, anders zullen we ontgoocheld zijn."

We zijn favoriet, maar we moeten alert en professioneel zijn.

Johan Van Herck

"Niet met mijn afscheid bezig"

Goffin en Bergs hebben een goede band met Van Herck en zijn extra gemotiveerd voor zijn afscheidstournee. "Dat is leuk, maar ze moeten het vooral voor het team doen. We willen voortzetten wat we de voorbije jaren hebben gedaan."

"We werken hard aan de waarden van ons team: positief zijn, hard werken, strijden voor elk punt en geloven in onze kwaliteiten."

"Ik ben niet meteen met mijn afscheid bezig. Voor mij telt het resultaat, dat is ons plaatsen voor de Finals. We hebben een goede ploeg, we hebben veel talent. Eens deze horde genomen kunnen we verder kijken naar september. En ook daar kunnen we een resultaat neerzetten." De top 8 stoot door naar de knock-outfase in november.

"Heel belangrijk dat Blockx hier kan zijn"

Junior en Australian Open-winnaar Alexander Blockx is erbij in Zuid-Korea. Hij zal niet in actie komen, enkel sparren. "Het is heel belangrijk dat die erbij kan zijn. Voor heel veel spelers is de Daviscup het summum. Vorig jaar hebben we hem en Gilles Arnaud Bailly (nummer 1 van wereld bij junioren, red) ook al kunnen laten meetrainen met de hulp van Lotto en de federatie."

"Je voelt dat dat die gasten motivatie geeft. Voor ons is het ook leuk om ze beter te leren kennen. Voor de spelers komen daar alleen maar positieve dingen uit. Laat ons hopen dat ze zo snel mogelijk naar dat niveau toegroeien, maar we moeten ze wel de tijd geven om dat stap voor stap te doen."

Gerelateerd: