Wat een domper: Belgisch Daviscupteam gaat helemaal kopje-onder op 2e dag tegen Zuid-Korea

  Daviscup

  Zuid-Korea 
  België 
  einde
  3
  2

  Het Belgische Daviscupteam is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de Finals later dit jaar. In en tegen Zuid-Korea gaven David Goffin en co een 2-0-voorsprong uit handen op de 2e dag.

  Zuid-Korea - België

  1. 10 uur 14. Over en uit. Het is niet te geloven, maar de Belgen gaan er ondanks een 2-0-voorsprong na de 1e dag gewoon uit. Na het verlies in het dubbelspel en de nederlaag van David Goffin kon Zizou Bergs het kapseizende schip niet meer rechttrekken. Bergs moest het in de 4e enkelwedstrijd opnemen tegen Hong Seong-Chan, de nummer 237 van de wereld. De 1e set verliep gelijk op, maar een break in het 8e spelletje werd Bergs fataal. Hong klaarde de klus op zijn eigen service: 6-3. In set 2 moest Bergs een vroege break incasseren, maar onze landgenoot knokte zich weer langszij door in de 6e game door de opslag van zijn tegenstander te gaan. Uiteindelijk moest een tiebreak voor de beslissing zorgen. Daarin liep Hong in geen tijd 5-0 uit, tot frustratie van Bergs, die zijn racket aan flarden mepte. Dat zorgde heel even voor een kentering, want de Belg kwam nog terug tot 5-4. Daarna maakte de Zuid-Koreaan er een eind aan: 6-3 en 7-6. Een nederlaag die hard aankomt voor de Belgen. Het team van kapitein Johan Van Herck zat gisteren nog in een zetel na de overwinningen van Bergs en Goffin. De finale leek al binnen handbereik, maar nu moeten ze in de plaats gaan vechten voor het behoud in de Wereldgroep. .
  2. 07 uur 46. Ook Goffin verliest. De Belgen maken het toch nog spannend. Na het verlies van Gillé en Vliegen in het dubbelspel heeft ook David Goffin verloren. De Belgische nummer 1 ging in 3 sets onderuit tegen de Koreaan Kwon Soonwoo: 3-6, 6-1 en 6-3. België heeft zo zijn 2-0-voorsprong uit handen gegeven en op deze manier komt alle druk op de schouders van Zizou Bergs. Als de Belgen zich willen plaatsen voor de groepsfase van de Daviscup Finals moet Bergs het 4e enkelspel winnen. De jonge Belg neemt het op tegen Hong Seong-Chan, de nummer 237 van de wereld. .
  3. 05 uur 21. Dubbelspel is voor Zuid-Korea. Na de perfecte 1e dag is het finaleticket nog niet binnen voor België. Zuid-Korea heeft zondag het dubbelspel gewonnen na een spannende tweesetter. Joran Vliegen en Sander Gillé beten 2 keer in het zand na een tiebreak: 7-6 en 7-6. De wedstrijd tegen Nam Ji Sung en Song Min-Kyu duurde ruim 2 uur. David Goffin krijgt nu een nieuwe kans om het af te maken. Hij mag het in het 3e enkelspel opnemen tegen Kwon Soonwoo, de nummer 61 van de wereld. .
  4. 05-02-2023.
  5. 12 uur 32. Of je het een perfecte dag kunt noemen? Dat denk ik wel. Als ons was verteld dat we na de eerste dag met 2-0 voor zouden staan, is dat het ideale resultaat. Kapitein Johan Van Herck.
  6. 12 uur 31. Kapitein Van Herck is een tevreden man. De Belgische kapitein Johan Van Herck toonde zich begrijpelijkerwijs tevreden na de eerste wedstrijddag in het Daviscup-kwalificatieduel tegen Zuid-Korea. "Of je het een perfecte dag kunt noemen? Ja, ik denk het wel", zei hij. "Als ons was verteld dat we na de eerste dag met 2-0 voor zouden staan, is dat het ideale resultaat. 1-1 was het minimum dat we verwachtten. Zizou speelde een geweldige wedstrijd, vooral na het verlies van de eerste set. Hij vermande zich om te winnen en toonde een geweldige houding. David van zijn kant speelde een vrij professionele wedstrijd. Hij deed wat hij moest doen om ons dat tweede punt te bezorgen dat we echt wilden pakken nadat we de leiding hadden genomen. Dus ik ben erg blij." België heeft zondag op de tweede wedstrijddag nog maar één zege nodig uit de laatste drie wedstrijden om de confrontatie te winnen. "We beginnen met het dubbelspel en willen die voorsprong behouden", vervolgde Van Herck. "Met Sander (Gillé) en Joran (Vliegen) hebben we een goed duo dat ons zonder twijfel die derde zege kan bezorgen. Maar we blijven op onze hoede en professioneel." .
  7. 08 uur 27. Goffin: "Ik had mijn tegenstander snel door". "Het was een goede wedstrijd, ook al kwam ik niet goed in mijn spel", reageerde Goffin na zijn overwinning. "Ik stond 0-2 achter en kreeg kansen in de eerste twee spelletjes, maar die heb ik niet benut. Ik kende mijn tegenstander niet, ik wist niet hoe hij speelde. Maar ik had het snel door. Ik slaagde erin de rally's te dicteren, hem te laten lopen en de trekker over te halen op het juiste moment, bij de juiste ballen." .
  8. 08 uur 25. Goffin bezorgt België 0-2-voorsprong. België staat met één been in de finaleweken van de Daviscup. In de kwalificatiewedstrijd tegen Zuid-Korea deed David Goffin zijn duit in het zakje tegen Seong Chan Hong (ATP 237). De Luikenaar had iets meer dan een uur nodig om met 6-4 en 6-2 aan het langste eind te trekken. Eerder had Zizou Bergs (ATP 115) al mogen vieren na een lastige driesetter tegen Soonwoo Kwon (ATP 61): 1-6, 6-4, 7-6 (8/6).  België staat zo op een 0-2-voorsprong tegen Zuid-Korea en kan de groepsfase al ruiken. Zondag moeten de Belgen het dan wel afmaken in een van de laatste drie wedstrijden. Joran Vliegen en Sander Gillé openen in het dubbelspel tegen Jisung Nam en Minkyu Song. Daarna neemt Goffin het op tegen Kwon en speelt Bergs tegen Hong. Bij een overwinning stoten de Belgen door naar de groepsfase van de Daviscup (12-17 september). .
  9. 04-02-2023.
  10. 12 uur 10. Goffin: "Wil mij tonen voor België en Van Herck". David Goffin is opnieuw het speerpunt van de Belgische ploeg. Onze 32-jarige landgenoot reisde de voorbije 10 dagen 2 keer de wereld rond, van Melbourne naar Louvain-la-Neuve en vervolgens naar Zuid-Korea. "Het was een lange reis", lachte Goffin groen vandaag. "Ik ben heel gemotiveerd om mij te tonen voor België en voor Johan Van Herck, die na dit jaar afscheid neemt als kapitein", opende de Belgische nummer 1 de persbabbel. "Ik weet dat mij ook geen 10 jaar meer resten bij de Daviscup-ploeg. Ik wil samen met de rest van het team België op het hoogste niveau houden. We willen hier het behoud verzekeren en ons net als vorig jaar plaatsen voor de groepsfase met de grote landen. Maar het zal niet makkelijk worden." .
  11. 08 uur 43. Loting. Het programma voor het komende weekend is bekendgemaakt en Zizou Bergs (ATP-115) mag de spits afbijten tegen Soonwoo Kwon, de nummer 61 van de wereld. Die match gaat om 3 uur Belgische tijd van start. Hierna is het aan David Goffin (ATP-41) om de score te verdubbelen of gelijk te trekken. Goffin geeft Seon Chan Hong partij, de nummer 237 van de wereld. De beslissende zondag gaat van start met het dubbelspel, waar België sinds een paar jaar het vaste duo Vliegen/Gillé heeft. De winnaar van het landenduel plaatst zich voor de groepsfase van de Davis Cup Finals met 16 landen. Titelhouder Canada, Australië, Italië en Spanje zijn al zeker van die kwalificatie. De eerste twee als finalist van 2022, de andere twee met een wildcard. .