Ga naar de inhoud

Peter Vandenbempt over de keuze voor Domenico Tedesco: "Absolute toppers waren niet haalbaar"

 di 31 januari 2023 18:14
Tedesco
Domenico Tedesco werd in september ontslagen bij RB Leipzig.

Op wat punten en komma's na is het zeker dat Domenico Tedesco Roberto Martinez zal opvolgen als bondscoach van de Belgische nationale ploeg. Sporza-journalist Peter Vandenbempt legt uit hoe de voetbalbond bij de Duitser is uitgekomen en wat zijn voornaamste opdrachten worden.

Ook Joachim Löw stond op de lijst

Helemaal officieel is de aanstelling van Domenico Tedesco als nieuwe bondscoach nog niet. Dat komt omdat RB Leipzig, dat hem ontslagen heeft, hem nog altijd uitbetaalt. Er moet nog eerst een akkoord gevonden worden met die club, dat wordt wellicht iets voor morgen of overmorgen.

 

Tedesco was de eerste op het lijstje van de taskforce. Sinds gisteren wisten we ook dat de andere naam waar ze mee bezig waren, Peter Bosz was; een heel ander profiel eigenlijk.

 

Helemaal in het begin hoorde ik dat Joachim Löw ook op een lijstje stond. Dat zou met zijn ervaring als bondscoach (hij werd wereldkampioen met Duitsland) toch een interessant profiel geweest zijn. Maar ik laat me vertellen dat er nooit met hem is gesproken. Viavia had hij laten weten dat hij niet geïnteresseerd is.

 

De realiteit is dat de absolute topcoaches ofwel aan de slag zijn bij een topclub ofwel gewoonweg niet betaalbaar voor de Belgische voetbalbond.

 

Ze hebben zich gerealiseerd dat de categorie waar ze eerst aan dachten, niet haalbaar is voor toch nog altijd een kleine federatie als de Belgische.

 

Roberto Martinez was 6 jaar geleden wél haalbaar, omdat hij intussen al 5 miljoen ontslagpremie uitbetaald had gekregen. Bovendien kreeg hij op termijn 2 lonen, omdat hij 2 taken (bondscoach en technisch directeur) uitvoerde.

Vercauteren als klankbord en om weerwerk te bieden

Domenico Tedesco is nog maar 37 jaar, maar hij zit toch al een tijdje in het vak. Hij maakt deel uit van de laptopgeneratie, waar ook bijvoorbeeld Bayern-coach Nagelsmann toe behoort. Hij werkt dus met data, staat voor een energiek voetbal. Hij is ook gewend aan de top of subtop te werken.

 

Tedesco haalt doorgaans heel snel resultaten. Eerst bij Erzgebirge Aue en later ook bij Schalke. Ook bij RB Leipzig was hij heel erg succesvol, met een 4e plaats, bekerwinst en de halve finales van de Europa League.

 

Ik denk niet dat de Rode Duivels zelf inspraak hebben gehad bij deze aanstelling en zo is het maar goed ook. Het is niet aan hen om de bondscoach te kiezen, wel om te werken met wie de taskforce en bij uitbreiding de voetbalbond aan hen voorstelt.

 

Wie misschien wel inspraak had, is de vermoedelijke nieuwe technisch directeur, Frank Vercauteren. Ik vind zijn komst een goeie zaak, want hij is toch iemand met veel ervaring.

 

Bovendien mag er toch ook nog een beetje een Belgische verankering zijn, want Tedesco neemt een volledig buitenlandse staf mee, mensen die hij al jaren vertrouwt. Misschien kunnen we met Thomas Vermaelen als assistent toch ook nog een Belgische link behouden.

 

Vercauteren heeft ook ervaring bij voetbalbond (als bondscoach), zij het in een heel ander tijdperk. Dat was toen nog de archaïsche bond. Hij is iemand die gedreven is en mee geëvolueerd is met zijn tijd.

 

Maar hij is vooral iemand die een klankbord kan zijn voor Tedesco, die hem weerwerk kan bieden. Dat was de laatste jaren toch nodig. Vercauteren kan met al zijn ervaring een redelijk jonge trainer perfect begeleiden.

Ik denk niet dat de Rode Duivels inspraak hebben gehad bij deze aanstelling en zo is het maar goed ook.

Peter Vandenbempt

Wie neemt hij mee in zijn nieuwe verhaal?

Ik las overal dat Tedesco zou tekenen tot 2026, maar volgens mijn bronnen is dat maar tot 2024. Het omgekeerde zou mij verbazen.

 

Tedesco is iemand die in het verleden snel succes boekte, maar daarna kwam ook snel het verval. Dat leidde onder meer tot zijn ontslag bij Schalke en Leipzig.

 

Zijn eerste opdracht wordt het EK van 2024 halen en daar succesvol zijn.  Er is dus geen enkele reden om hem nu al een contract tot WK 2026 te geven.

 

Er wacht Tedesco niet alleen de taak om België te kwalificeren voor dat EK, maar ook om voor een overgang te zorgen van de oude(re) generatie naar de jonge(re) generatie.

 

Wie neemt hij straks mee in het nieuwe verhaal en voor wie wordt het einde verhaal? Hij moet daar een goed evenwicht in zoeken, want je moet niet de hele oude generatie afschrijven en alles op de jongeren zetten.

 

Maar het is duidelijk dat er een nieuw verhaal moet komen. Hij moet krachtiger doorselecteren dan Martinez heeft gedaan. Door de aanpak van Martinez heeft de nationale ploeg een jaar verloren.

 

Peter Vandenbempt

Gerelateerd: