Ga naar de inhoud

België en Nederland willen in 2026 WK "op hun maat" organiseren: "Niet de stadions en budgetten van India"

 ma 30 januari 2023 12:12
Het vorige groot toernooi dat in België werd georganiseerd was het EK in 2019 in Antwerpen.

Na twee wereldkampioenschappen hockey in India, zijn België en Nederland over drie jaar aan de beurt. Voor het eerst zullen twee landen het toernooi samen organiseren. "Het wordt een WK op onze maat, niet te vergelijken met wat India kon doen", luidt het bij de Belgische hockeyfederatie (KBHB).

Het WK hockey in 2026 komt deels naar België, deels naar Nederland. Al tempert Serge Pilet, de directeur-generaal van Koninklijke Belgische Hockeybond, na het succesvolle WK in India de verwachtingen: "Wij zullen noch de budgetten, noch de stadions van India hebben."

Beter een volledig gevuld stadion van 10.000 plaatsen, dan een halfvol met 20.000.

Serge Pilet, directeur-generaal hockeybond

"We hopen vooral dat de stadions vol zullen zitten in de eindfase. Het is beter om een volledig gevuld stadion van 10.000 plaatsen te hebben dan een halfvol stadion met 20.000 plaatsen. Onze eerste taak wordt dus de Belgen te overtuigen hun tickets goed op tijd te kopen."

Al zal er dan eindelijk wel een nationaal hockeystadion moeten komen. Het dossier voor het in Waver geplande stadion moet de bond nog afronden. 

 

België was eerder al kandidaat om het WK 2018 te organiseren, maar moest het toen afleggen tegen India. "Dat was een ontgoocheling maar ook te begrijpen gezien de financiële zorgen waarmee de internationale federatie kampt", aldus Pilet. 

 

"India is een land dat veel bijdraagt aan het wereldhockey en als je organisaties vindt die bereid zijn miljoenen op tafel te leggen, dan kun je daar gewoonweg niet mee rivaliseren."

 

Het WK in België en Nederland wordt het tweede, na dat van 2014 in Den Haag, waar de mannen en vrouwen op hetzelfde moment en op dezelfde locatie om de medailles zullen strijden.