Ga naar de inhoud

BEKIJK: Renaat Schotte bezoekt in San Juan "wielerbaan die zijn gelijke niet kent in Europa"

 ma 30 januari 2023 15:16
De indrukwekkende wielerbaan in San Juan.

22 september 2022 is een historische datum voor het Argentijnse baanwielrennen. Toen werd in Australië beslist dat in 2025 het WK baanwielrennen zal plaatsvinden in San Juan. De indrukwekkende Velodromo Vicente Chancay in opbouw opende tijdens de Ronde van San Juan zijn deuren.

De 6e etappe van de Ronde van San Juan stond zaterdag in het teken van de nieuwe wielerbaan, waar in 2018 aan begonnen werd buiten het stadscentrum. Uitgerekend een pistier kwam als winnaar uit de bus na een massasprint: de Australiër Sam Welsford (DSM).

 

Sporza-wielercommentator Renaat Schotte bracht een bezoekje aan wat het epicentrum moet worden van het Zuid-Amerikaanse baanwielrennen. Hij trof er een fantastisch complex aan, in de afwerkende fase. "Deze piste kent zijn gelijke niet in Europa", is Schotte lyrisch.

 

"Het dak is onafhankelijk van het gebouw erop gezet en dat heeft te maken met aardbevingsgevaar. In 1972 werd San Juan nog met de grond gelijk gemaakt na een aardschok."

 

De wielerbaan met bijna 6.000 zitjes is nog in volle opbouw en zal voor het eerst gebruikt worden tijdens de Pan-Amerikaanse kampioenschappen komende zomer. "Het state of the art-gebouw is meteen de grootste wielerbaan in Zuid-Amerika. Uniek in zijn soort."

Het dak is onafhankelijk van het gebouw erop gezet en dat heeft te maken met aardbevingsgevaar.

Renaat Schotte

Is Michael Mørkøv er in 2025 nog bij in San Juan? "Ik zeg niet neen"

Het WK in San Juan wordt in 2025 nog maar het 5e WK baanwielrennen in Zuid-Amerika. De ervaren Deense wereldkampioen ploegkoers Michael Mørkøv (37, Soudal-Quick Step) zal er dan wellicht niet meer bij zijn, maar hij kon het toch niet laten om een kijkje te gaan nemen.

 

Wat vindt hij van de wielerbaan? "Ik word altijd opgewonden als ik een piste binnen kom. Of dat nu 't Kuipke in Gent is of deze indrukwekkende hal in Argentinië", zegt de sprintloods van Fabio Jakobsen.

 

"Dit is een van de grootste arena's die ik al zag in het baanwielrennen. Het kan hier een heel mooi WK worden."

 

Is Mørkøv er nog bij op zijn 40e in Argentinië? "Ik zeg zeker niet neen, maar ik moet ook realistisch zijn."

 

"Hoe dan ook is dit een heel grote stap voor het baanwielrennen in Zuid-Amerika. Hopelijk kunnen ze snel een echte baancultuur ontwikkelen."

Dit is één van de grootste arena's die ik al zag in het baanwielrennen. Het kan hier een heel mooi WK worden.

Michael Mørkøv
Gerelateerd: