Evenepoel schrikt sprintersploegen even op, maar sterke DSM-trein zet Sam Welsford op weg naar 2e overwinning

  Ronde van San Juan: Rit 7
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 112 km
  location 21:31: San Juan - 23:56: San Juan
  trophy Sam Welsford
  einde
  startfinish
  020406080112

   Remco Evenepoel heeft bijna nog voor een straf nummertje gezorgd in de slotrit van de Ronde van San Juan. De wereldkampioen ging er in het slot vandoor met Quinn Simmons en zorgde even voor paniek bij de sprintersploegen. Die kregen het gaatje nog net op tijd gedicht, waarna Sam Welsford krachtig naar zijn tweede overwinning knalde. Miguel Angel Lopez is de eindwinnaar van de Ronde van San Juan.

   Voor de start van de rit kreeg Maximiliano Richeze een erehaag van zijn collega's. De 39-jarige Argentijn houdt het na deze Ronde van San Juan voor bekeken als wielerprof na een indrukwekkende carrière als sprintloods.

    

   Richeze nam de hele openingsronde op de stadsring van San Juan voor zijn rekening, waarna de koers echt kon beginnen in de tweede van zeven ronden. 

    

   Een vlucht met de Tsjech Vacek (Trek) kleurde de rit, maar niemand voorin die ooit dacht een massasprint te kunnen ontlopen.

    

   Ploegmaat Quinn Simmons en Remco Evenepoel hadden andere plannen. In de slotronde gingen ze er met z'n tweeën vandoor, meteen ging alle alarmbellen af in het peloton.

    

   De twee jonkies leken aanvankelijk in hun opzet te slagen, maar in de voorlaatste kilometer werden ze toch nog bij de lurven gevat door Team DSM, dat zijn trein het beste op de rails had.

    

   Wat volgde was een heel chaotische eindsprint. Mørkøv ging van ver aan, maar Jakobsen volgde niet.  Nizzolo effende daarna het pad voor Welsford, die weer de snelste was. Jakobsen, die nog een toeschouwer raakte, kwam nog gevaarlijk dichtbij, maar zat te vast aan de rechterkant om de Australiër echt te verontrusten.

   • Sam Welsford: "Ik kan het niet geloven. Mijn team was zo goed in de laatste ronde. We bleven met veel over en dat maakt deze zege extra speciaal. We zijn op tijd aangegaan, maar we konden elkaar amper verstaan door de mensenzee. Ik wil iedereen in dit land bedanken. Het was een ongelooflijke week die ik nooit ga vergeten."

   Eerbetoon voor afscheidnemende Richeze:

   Evenepoel en Simmons gaan ervandoor:

   De sprint:

   Jakobsen raakt een toeschouwer:

   Fase per fase

   1. 00 uur . Top 3:. 1. Welsford 2. Jakobsen 3. Nizzolo .
   2. 30-01-2023.
   3. 23 uur 59. Bennett, Gaviria en co. kwamen er vandaag niet aan te pas. Jakobsen was misschien wel de snelste, maar zat vast aan de rechterkant. .
   4. 23 uur 58. De sprint van Welsford verliep eigenlijk perfect. In tegenstelling tot Jakobsen bleef hij wel gemakkelijk voorin, waarna hij eenvoudig voorbij Nizzolo snelde, die het van ver probeerde. .
   5. 23 uur 56. In de herhaling wordt duidelijk dat Jakobsen heel goed wegkomt. Hij raakte in de laatste meters nog een hand van een toeschouwer en bleef daardoor maar net recht. .
   6. 23 uur 55 match afgelopen
   7. 23 uur 55. Mørkøv gaat van heel ver aan, maar is Jakobsen volledig kwijt. .
   8. 23 uur 54. De sprintvoorbereiding verloopt heel chaotisch. .
   9. 23 uur 54. DSM neemt over, maar lang duur hun kopbeurt niet. .
   10. Nog 1.000m. De laatste kilometer van de Ronde van San Juan is begonnen. Jakobsen heeft nog altijd Lampaert en Mørkøv bij zich en wordt naar voren gebracht. . 23 uur 54.
   11. 23 uur 53. Op Bora, Movistar en Soudal-Quick Step is het nog wachten. Wie timet het beste in de slotkilometer. .
   12. 23 uur 53. In de voorlaatste kilometer nemen de Italianen vlotjes over. Voor wie doen ze dit? .
   13. 23 uur 52. De treintjes staan op de rails: DSM zit nog met velen voorin aan de rechterkant. .
   14. 23 uur 52. Evenepoel gegrepen. Het was een leuke actie, maar ze draagt niet tot de finishlijn: Evenepoel en Simmons worden weer ingelopen. .
   15. 23 uur 51. Door het manoeuvre van Evenepoel hebben de andere renners van Soudal-Quick Step even uit de wind kunnen zitten. Jakobsen heeft nog altijd drie man voor zich. .
   16. 23 uur 51. Onder impuls van TotalEnergies en Bora wordt de kloof weer kleiner. De sprintersploegen schieten net op tijd in actie. .
   17. 23 uur 50. Simmons ziet af in het wiel van Evenepoel, die zich helemaal platlegt. Als hij overneemt, gaat het toch een stukje trager. .
   18. 23 uur 50. Op papier heeft Simmons wel een betere sprint dan Evenepoel. De wereldkampioen zal dus nog iets moeten verzinnen. .
   19. 23 uur 49. De Amerikaan en de Belg draaien nu goed rond. Een onverwachte winnaar lijkt in de maak, want de mannen van Ineos zijn weer volledig weg op kop van het peloton. .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdSan Juan - San Juan144 kmSam BennettSam Bennett
   2wegwedstrijdValle Fertil - Jachal201 kmFabio JakobsenSam Bennett
   3wegwedstrijdAutodromo de Villicum - Autodromo de Villicum171 kmQuinn SimmonsSam Bennett
   4wegwedstrijdsemi bergetappeAutodromo de Villicum - Barreal197 kmFernando GaviriaFernando Gaviria
   5wegwedstrijdbergetappeChimbas - Alto Colorado173,7 kmMiguel Angel Lopez MorenoMiguel Angel Lopez Moreno
   6wegwedstrijdVelodromo Vicente Chancay - Velodromo Vicente Chancay144,9 kmSam WelsfordMiguel Angel Lopez Moreno
   7wegwedstrijdSan Juan - San Juan112 kmSam WelsfordMiguel Angel Lopez Moreno