Ga naar de inhoud

Thomas Pieters over het grote geld in golf: "Je droomt van trofeeën en niet van geld"

 vr 27 januari 2023 11:09
Thomas Pieters is goed gestart op het toernooi van Dubai.

Thomas Pieters viert vandaag zijn 31e verjaardag in Dubai. De Belg, nummer 39 op de wereldranglijst, is een van de uithangborden van de DP World Tour en heeft een duidelijk beeld over zijn toekomst in de veranderende golfwereld.

Vorig jaar daverde de golfwereld op zijn grondvesten. De bestaande orde werd overhoopgegooid door de komst van LIV Golf en vooral de astronomische bedragen die golfers er konden verdienen. 


Wat volgde was een oorlog tussen enerzijds LIV Golf en anderzijds de Amerikaanse PGA Tour en de Europese DP World Tour, met rechtszaken tot gevolg. Heel wat golfers bezweken voor de lokroep van het grote geld.

 

Bij het begin van het nieuwe jaar kreeg ook Thomas Pieters, de beste Belg op de wereldranglijst, de vraag of 100 miljoen euro aan prijzengeld - zoals op de LIV Tour - het nieuwe normaal is.

Ik kan enkel voor mezelf spreken natuurlijk, maar als 16 of 17-jarige droom je van trofeeën en niet van geld.

Thomas Pieters

"Ik kan enkel voor mezelf spreken natuurlijk, maar als 16- of 17-jarige droom je van trofeeën en niet van geld. Maar natuurlijk heb ik een heel goed leven, ik kan nu stoppen en een goed leven blijven leiden, maar bij mij draait het niet om geld." 

 

Pieters ziet nog andere aspecten. "Ik houd ervan om in eigen land een kleiner toernooi te kunnen spelen voor mijn vrienden en familie."

Geen PGA Tour full-time: "Ik houd van waar ik woon"

Als antwoord op LIV Golf werd de band tussen de PGA Tour en de DP World Tour versterkt. Een van de gevolgen is dat de Europese top 10 op het einde van het jaar een felbegeerde Tour-kaart op de PGA Tour krijgt.


In 2022 eindigde Pieters als 10e. "Dat zou een mooie bonus zijn op het einde van het jaar, maar sowieso ga ik in de toekomst niet fulltime op de PGA Tour gaan spelen. Ik houd ervan om een toernooi in België of Nederland te spelen."

 

Verhuizen naar de VS, waar Pieters college golf speelde, ziet hij niet zitten. "Ik houd ook van waar ik woon en het is onmogelijk om voortdurend heen en weer te reizen. Ik zie ook hoe kinderen ervan genieten om mij te zien trainen in België. Het is heel leuk om samen met hen te oefenen, dat heb ik zelf nooit gehad."

 

Dat Pieters de jeugd belangrijk vindt, bewees hij de voorbije weken in het Midden-Oosten. In Abu Dhabi speelde hij een rondje met een 12-jarig toptalent, in Dubai gaf hij enkele kinderen in een clinic tips om te putten.

Voor goeie, jonge spelers kan die PGA-Tourkaart een gamechanger zijn voor hun carrière.

Thomas Pieters

Voor Pieters lijkt het een uitgemaakte zaak. "Ik zal deze Tour (DP World Tour) altijd blijven steunen." Die andere Belgische topper, Thomas Detry, bemachtigde al een PGA Tour-kaart en legt nu vooral daar zijn focus.

 

"Detry is gone, die is weg", lacht Pieters. Die de keuze van zijn landgenoot en vriend begrijpt. "Er zijn hier veel goeie spelers en goeie toernooien, maar natuurlijk is de PGA Tour toch nog een niveau hoger."


Op de PGA Tour is er ook meer prijzengeld én meer punten voor de wereldranglijst. "Zonder die kaart voor de top 10 is het moeilijk om in de PGA Tour te geraken. Dus voor goeie jonge spelers zoals bijvoorbeeld de Højgaard tweeling kan het een gamechanger zijn voor hun carrière."


Voor Pieters dus niet. "Ik sta nu in de top 50 van de wereldranking en ben nu zeker van mijn plaats op de grote toernooien.Ik kan dus een beetje mijn eigen pad kiezen en mijn programma zelf samenstellen, maar soms kan ik toch niet mee doen op de PGA Tour en dat is soms frustrerend."

Gerelateerd: