Ga naar de inhoud

Jan Bakelants hekelt hoe B&B-debacle geruisloos passeert: "Tandeloosheid bij de UCI"

Jan Bakelants was een van de gasten tijdens Velofollies.

Als renner nam hij al geen blad voor de mond, als ex-coureur blijft Jan Bakelants (36) zijn uitgesproken mening ventileren. Op de fietsbeurs Velofollies in Kortrijk kaartte Bakelants het debacle rond de B&B Hotels-ploeg aan. Hij wijst met de vinger naar de UCI en geeft ook de media een veeg uit de pan. 

Ploegmanager Jérôme Pineau wilde met zijn B&B Hotels naar een hoger echelon, maar het kaartenhuisje is vorige maand ingestort. 

 

Het dramatische gevolg: tientallen renners en personeelsleden zaten plots zonder werkgever en zo laat op het seizoen is/was het geen evidentie om nog ergens een wagonnetje aan te haken.

 

"Er storen me verschillende dingen", vertelde Jan Bakelants, toen het onderwerp tijdens een vragensessie met Karl Vannieuwkerke aan bod kwam.

 

"Ik zie ten eerste tandeloosheid bij de UCI. Daar nemen ze er akte van en zeggen ze er niets van."

 

"Als ik een project zou hebben en ik trek er van vandaag op morgen de stekker uit, dan doe ik dat en word ik niet op het matje geroepen. Dat is verbazingwekkend."

Als ik een project zou hebben en ik trek er van vandaag op morgen de stekker uit, dan doe ik dat en word ik niet op het matje geroepen. Dat is verbazingwekkend.

Jan Bakelants ontbeent de farce met B&B Hotels

Maar er is nog een ergernis bij de ritwinnaar in de Tour. Hij ziet diezelfde tandeloosheid ook bij de media.

 

"Er wordt niets over geschreven", windt Bakelants zich op. "Waar zitten de kranten die in komkommertijd volgeschreven moeten worden? Mocht het nu tijdens de Tour tussen de plooien vallen... Het is heel vreemd."

De Belgische slachtoffers van de Franse vaudeville.

"Audit om te kijken of je solvabel bent gebeurt pas in oktober"

Wat Jan Bakelants eveneens stoort, is dat de zeepbel van B&B Hotels geen alleenstaand geval is. Uit het verleden wordt weinig tot niets geleerd.

 

"Dit gebeurt elke 3 jaar", legt Bakelants uit. "Ik vind het mindblowing. Ik heb het nog geweten met het Pegasus-project, CCC stopte van vandaag op morgen... Ik kan talloze voorbeelden bedenken."

 

"De UCI wil dat transfers pas vanaf 1 augustus geofficialiseerd worden. Dat is een goeie maatregel."

 

"Maar blijkbaar wordt er geen audit gedaan om te kijken of je solvabel bent als je renners laat tekenen. Dat gebeurt pas in oktober."

 

"En dan stelt men vast dat er een probleem is. Dat is de wereld op zijn kop."

Mark Cavendish zou naar B&B Hotels verkassen, maar heeft een Kazachs vangnet gevonden.

"De wielerwereld zit in een catch 22 vervlochten"

Jan Bakelants kondigde tijdens de eindejaarsperiode zijn afscheid aan. Hebben zijn pensioenplannen al wat vorm gekregen?

 

"Er zitten projecten in de pijplijn", laat hij het achterste van zijn tong niet zien. "Ploegleider? Neen zeggen zou onverstandig zijn, maar momenteel vind ik het goed zoals het is."

 

Een rol als beleidsmaker of analist dan maar? "José De Cauwer is een stichtend voorbeeld: hij heeft alle watertjes doorzwommen. Maar het beleid interesseert me enorm."

 

Bakelants vindt het tijd dat "renners meer controle krijgen over de sport die ze beoefenen".

 

Al zijn het gebrek aan eensgezindheid binnen het peloton en de macht van spelers als ASO hinderpalen.

 

"De wielerwereld zit in een catch 22 vervlochten. Er zijn geen snelle uitwegen. Ik snap het protectionisme van ASO. Ze hebben de kip met gouden eieren en er is geen incentive om de kip te slachten en te delen."

 

"Iedereen veegt voor zijn eigen deur, maar zo kom je als sport niet verder. Ze vermarkten hun product ook heel goed."