Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Club Brugge
50
10
7
0
3
21
6
2
Union
49
10
4
4
2
17
12
3
Anderlecht
46
10
4
4
2
12
12
4
Cercle Brugge
37
10
3
3
4
13
13
5
KRC Genk
37
10
4
5
1
8
17
6
Antwerp
32
10
2
8
0
7
18
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Club Brugge
11
5
3
0
2
12
3
2
Union
7
5
2
2
1
9
6
3
Anderlecht
12
5
4
1
0
8
3
4
Cercle Brugge
5
5
1
2
2
7
6
5
KRC Genk
10
5
3
1
1
5
5
6
Antwerp
3
5
1
4
0
5
9
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Club Brugge
13
5
4
0
1
9
3
2
Union
7
5
2
2
1
8
6
3
Anderlecht
2
5
0
3
2
4
9
4
Cercle Brugge
8
5
2
1
2
6
7
5
KRC Genk
3
5
1
4
0
3
12
6
Antwerp
3
5
1
4
0
2
9

Geen leiders en gegokt met trainers: een inschatting van de problemen bij Club Brugge

 zo 22 januari 2023 10:14

Wat is er aan de hand bij Club Brugge? Misschien nog verrassender dan de ellende bij Anderlecht is het stroeve seizoen van de landskampioen. De kloof met Genk is 19 (!) punten, een plekje in de top 4 verre van een zekerheid. Onze journalist Tom Boudeweel maakt een inschatting van de blauw-zwarte problemen.

Is Club wel een echt team?

Tom Boudeweel: "Ik heb niet het gevoel dat deze groep - met stuk voor stuk goeie voetballers - bij Club Brugge écht aan elkaar hangt, zoals je dat bijvoorbeeld bij Union wel hebt. Club straalt het toch niet uit op het veld. In de ruime kern zijn er te veel persoonlijkheden en individuen. Jongens die hogerop willen - hun volste recht - maar daardoor niet de behoefte hebben om een team te vormen. Zij zien Club eerder als een tussenstap en focussen zich op hun individuele prestaties."

Waar zijn de leiders?

"Het is wachten op een coach die de groep echt kan raken en die de mentale weerbaarheid kan opkrikken. Ik kan mij toch niet van de indruk ontdoen dat er na het vertrek van Vormer geen echte leider meer is."

Vanaken is - met uitzondering van een paar matchen - een schim van die dubbele Gouden Schoen.

Tom Boudeweel

"Oke, je hebt nog de Belgische kliek Simon Mignolet, Mats Rits en Hans Vanaken. Maar ook de doelman maakte de voorbije weken toch een paar fouten. En Vanaken is - met uitzondering van een paar matchen - een schim van die dubbele Gouden Schoen, die toen iedereen op sleeptouw nam en zelf vaak beslissend was."

Waren trainerskeuzes wel de juiste?

"Mogen we verwachten dat Scott Parker alles zomaar meteen herstelt? Dat denk ik niet. Maar Club heeft geen tijd om te wachten op resultaten. Parker, zowaar een Engelse coach op het vasteland, vond ik een verrassende trainerskeuze van Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert."

 

"En eentje met risico's - zoals dat ook bij Carl Hoefkens het geval was. Hoefkens werd het slachtoffer van het contrast in motivatie tussen de Champions League en de Belgische competitie."

 

"In mei suggereerde ik al dat Club een coach nodig had met ervaring. Hoefkens en zijn staf hadden die helemaal niet. Toch zeker niet om deze ingewikkelde kleedkamer te managen. En Parker? Kan hij de spelers uit hun comfortzone halen? Kan hij de groep overtuigen van zijn visie? Willen de spelers voor hem strijden? Belangrijke vragen."

Nu kan Parker enkel geloofwaardig zijn door goeie resultaten. En die zijn er nog niet geweest. 

Tom Boudeweel

“Ik had toen een buitenlandse coach genomen. Iemand om naar op te kijken. Met de voorbereiding als inloopperiode. Met de tijd om zijn ideeën over te zetten, de kern te kneden, zonder invloed van de resultaten. En zo geloofwaardigheid te creëren. Nu kan Parker enkel geloofwaardig zijn door goeie resultaten. En die zijn er nog niet geweest. Bovendien komen hij en zijn staf in een vreemde competitie."

 

"Ik denk dat de groep een beetje verloren gelopen is. Net als bij Anderlecht trouwens. Ze hebben allebei dringend iemand nodig die hen bij de hand pakt en de weg toont. Voorlopig doet niemand dat op het terrein. En ook ernaast vrees ik dat hetzelfde geldt."