Koning Winter is in het land, maar dat betekent niet dat jij je sportieve
plannen in de ijskast moet stoppen. Sporten bij vriesweer is perfect mogelijk,
al neem je best enkele voorzorgsmaatregelen.
Eerst het goede nieuws: als je enkele basisregels in acht neemt, is het zelfs tijdens de koudste Belgische winterdagen nooit gevaarlijk om buiten te sporten.
Toch kan extreme koude tot onderkoeling of zelfs bevriezing leiden. Daarom is het belangrijk je lichaamstemperatuur op peil te houden, anders kunnen je fysieke functies in het gedrang komen.
De opdracht is dus simpel: hou jezelf warm en je kan met een gerust hart op pad.
1. Check de gevoelstemperatuur
Staar je niet blind op de thermometer. Niet alleen de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid en de wind spelen een rol.
Zelfs als het kwik boven het vriespunt stijgt, kan de gevoelstemperatuur negatief zijn. Ga dus zeker even buiten piepen voor je je klaarmaakt voor je training.
2. Pas je kleding aan
Veel buitensporters blijven in de winter hun gewone sportkleren en -schoenen dragen. Ze gaan ervan uit dat de lichaamsbeweging hen wel warm houdt. Maar dat volstaat niet. Met deze vestimentaire tips hou je het gegarandeerd warm:
- Kleed je over je héle lichaam. Met een muts, handschoenen, warm schoeisel en aangepaste kledij vermijd je overal warmteverlies.
- Draag ruimere, wind- en waterdichte bovenkleding en sportschoenen. Om je voeten extra goed te verpakken kan je isolerende zooltjes in je schoenen leggen.
- Kies voor meerdere, losse laagjes om warm te blijven en toch niet te zweten. Verschillende lagen kledij zorgen voor isolerende luchtlaagjes die je warm houden.
- Vermijd katoen, maar ga voor wol of voor een thermische, zweet afvoerende kunststof. Katoen houdt je zweet vast en laat je snel afkoelen.
- Neem een regenjasje mee bij (voorspelde) neerslag. Je lichaamstemperatuur daalt sneller als je nat bent.
- Kies de juiste accessoires: wanten beschermen beter dan handschoenen en een bivakmuts houdt zowel je schedel, neus als je wangen warm.
3. Blijf drinken
Omdat je ook bij het sporten in de koude veel vocht verliest, is hydrateren van cruciaal belang. Drink water en vermijd alcohol of cafeïne. Alcohol tast je coördinatie aan en cafeïne doet je bloedvaten samentrekken, wat de bloeddoorstroming beperkt.
Zorg ook dat je vooraf genoeg hebt gegeten, want elk beetje brandstof is welkom. Van alle energie die je verbrandt, is maar een kwart bestemd voor je spierarbeid. Het merendeel wordt omgezet in warmte en verdwijnt via je huid. Je houdt dus meer energie over voor je spieren als je goed eet en kleedt.
4. Hou het veilig en verantwoord
- Luister naar je lichaam en doe het rustiger aan als je je niet goed voelt. Je lichaam moet zich elke keer aanpassen als het aan de kou wordt blootgesteld. Aan warmte kan je acclimatiseren, maar aan koude niet.
- Zorg voor een goede warming-up. Door de koude verloopt de zenuwgeleiding wat trager, waardoor spieren minder snel reageren. Je loopt daarom een groter risico op spierpijn en blessures, als je niet goed opwarmt.
- Stop met sporten als een van deze alarmsignalen afgaat: plotse vermoeidheid, bleke en droge huid, rillen en klappertanden, moeite om te bewegen, slechte coördinatie.
- Verhoog je zichtbaarheid met lampjes, reflecterende en fluorescerende kleding in liefst felle kleuren.
- Blijf overeind op de gladde ondergrond. Verhoog je grip door je mountainbike boven je racefiets te verkiezen en je trailschoenen boven je gewone loopschoenen te verkiezen.