Ga naar de inhoud

Wat voor Lotte Kopecky na haar succesjaar? "WK wordt een doel, Tour of Giro is nog niet duidelijk"

Lotte Kopecky

Het eerste seizoen van Lotte Kopecky in het shirt van SD Worx was een absolute voltreffer. Het seizoen van de bevestiging belooft een uitdaging te worden. Door de verwachtingen, door de interne concurrentie en door Kopecky's eigen ambities. Al oogt de leading lady van het Belgische vrouwenwielrennen kalm.

Het Koninklijke Museum Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA) diende dinsdag als decor voor de ploegvoorstelling van SD Worx, de Nederlandse ploeg van Lotte Kopecky.

 

Kopecky creëerde vorig seizoen haar eigen kunst. Al fietsend. Meteen raak in de Strade Bianche tegen Annemiek van Vleuten. Een solozege in de Ronde van Vlaanderen, tweevoudig wereld- en Europees kampioen op de piste.

 

"Soms denk ik er wel aan dat het moeilijk wordt om even goed, laat staan beter, te doen dan vorig seizoen", vertelt ze tussen de kunstwerken. 

 

"Zelfs met dezelfde conditie zegt niets dat ik dezelfde resultaten zal behalen. Veel hangt af van de koersomstandigheden, maar ik kan niet meer doen dan mijn best."

 

"Het jaar dat ik heb gekend, motiveert me wel. Ik sta op dit moment waar ik wil staan en voel dat ik opnieuw stappen heb gezet. Het seizoen mag van mij daarom volgende week starten."

Wat ik tot nu zag op training was positief.

Ploegleidster Anna van der Breggen

Wie voor SD Worx fietst, weet dat de concurrentie niet enkel van andere ploegen komt. Ook intern is het drummen om kopvrouw te mogen zijn. De komst van Europees kampioene Lorena Wiebes scherpt de concurrentie voor de snelle Kopecky zeker aan.

 

"Volgens mij heeft dit team een vrij grote rol gespeeld in mijn succes vorig seizoen", ziet Lotte Kopecky het positief. "Omdat zoveel rensters het kunnen afwerken, was er minder druk op mijn schouders en dat had een positief effect op mijn resultaten." 

 

"De komst van Lorena Wiebes zie ik daarom niet als een nadeel. Ik hou ervan om aanvallend te koersen. Door haar komst valt er opnieuw druk van mijn schouders. Lorena zal als laatste achter de hand worden gehouden." 

 

"En nog een voordeel is dat ik niet meer tegen haar zal moeten sprinten", glimlacht Kopecky.

 

Ploegleidster Anna van der Breggen is duidelijk. "In deze ploeg kunnen vaker meerdere rensters winnen. Dat geldt ook voor Lotte en Lorena. Dat werkt, als je accepteert dat je soms voor elkaar iets moet doen en soms iets terug krijgt." 

 

"Wat ik tot nu zag op training was positief."

Tour of Giro, zeker WK

De kwaliteit in de ploeg van SD Worx is bijzonder groot. De keerzijde is dat de speerpunten moeten presteren in de grote koersen. Wat verwacht de ploeg van Lotte Kopecky? 

 

"Het is moeilijk om dat uit te drukken in resultaten", zegt ploegleidster Anna van der Breggen. "Als ze de lijn van vorig seizoen kan doortrekken, moet je tevreden zijn. Zelfs als het eens net niet is." 

 

"Soms ben je afhankelijk van de wedstrijdomstandigheden, maar voel je dat er iets zit aan te komen."

 

"Druk is er sowieso. Zeker voor Lotte vanuit België. Het is aan ons om haar daar bij te helpen, maar tegelijk leer je veel uit een successeizoen zoals vorig jaar." 

 

"Ze weet nu wat ze nodig heeft en heeft meer zelfvertrouwen. Daardoor kan je als renster focussen op veel trainen en op fine tunen om zo op het juiste moment in topvorm te zijn en nog iets sterker te worden. Dat helpt om te winnen." 

Als ik mag kiezen, win ik liefst Parijs-Roubaix. Maar dat spreek ik niet graag uit.

Lotte Kopecky

Wat verwacht Lotte Kopecky er zelf van? "Mijn seizoen zal geslaagd zijn als ik opnieuw een klassieker win."

 

"Als ik mag kiezen Parijs-Roubaix", zegt ze met een glimlachje. "Maar ik spreek dat niet graag uit, want bij die wedstrijd komt zoveel kijken. Sowieso piek ik wel naar die periode."

 

En daarna? "We bekijken nog of ik de Ronde van Frankrijk of de Ronde van Italië rijd."

 

"Het WK - waar Kopecky vorig jaar tweede werd - is heel kort na de Tour en ik rijd ook nog het WK op de piste. Daardoor is de puzzel wat moeilijker." 

 

"Het parcours van het WK op de weg heb ik al eens bekeken en zou me moeten liggen. Niet helemaal vlak, met veel draaien en keren en nerveus. Daar heb ik mijn zinnen wel op gezet."