Ga naar de inhoud

Wangedrag in voetbalstadions zwaarder bestraft: vorig seizoen ruim 900.000 euro aan boetes

In het seizoen 2021-2022 heeft de voetbalcel van Binnenlandse Zaken bijna dubbel zoveel maanden stadionverbod opgelegd dan in het seizoen ervoor. Ook de geldboetes liggen fors hoger. "Wangedrag hoort niet thuis in onze stadions", zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

Voor het voetbalseizoen 2021-2022 bezorgde de politie 1.587 processen-verbaal aan de voetbalcel. Dit aantal ligt niet veel hoger dan de 1.482 processen-verbaal tijdens het pre-coronaseizoen 2018-2019.

 

Voor het afgelopen voetbalseizoen werden bijna dubbel zoveel maanden stadionverbod opgelegd dan voor het seizoen 2018-2019: 22.037 maanden tegenover 11.229. Ook het totaalbedrag van de geldboetes ligt fors hoger: 910.250 euro versus 540.525 euro. Dit betekent dus ook dat wangedrag in voetbalstadions zwaarder wordt bestraft.

 

De zwaardere sancties passen in het actieplan "Samen voor Veilig Voetbal", dat in mei 2022 werd voorgesteld. Zwaardere sanctionering voor ernstige inbreuken vormt een belangrijke pijler uit dit actieplan.

 

"De strengere sancties van de voetbalcel van de FOD Binnenlandse Zaken zijn een duidelijk signaal: wangedrag hoort niet thuis in onze voetbalstadions", reageert minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

 

In De Ochtend op Radio 1 reageert ook Pro League-CEO Lorin Parys op de cijfers. "Het stemt me tevreden dat de gecoördineerde aanpak effect heeft. Ik ben tevreden dat we samen de veiligheid serieus nemen. Door strenger en sneller te sanctioneren, hopen we de voetbalbeleving veiliger te maken."