Ga naar de inhoud

"De Red Lions kunnen veel beter, Duitsland was geen referentiematch"

 wo 18 januari 2023 07:22
De Red Lions speelden gisteren gelijk tegen Duitsland.

Een 5 op 10. Hockeyverslaggever Eddy Demarez is spaarzaam met zijn punten na België-Duitsland op het WK in India, maar onze man maakt zich absoluut geen zorgen. "Ze worden nooit onrustig. Je ziet geen paniek als ze op achterstand komen."

De groepsmatch tegen Duitsland werd bestempeld als een waardemeter en zou vooral een cruciale wedstrijd zijn voor het vervolg van de route op het WK.

 

Na het 2-2-gelijkspel blijven de Red Lions in poleposition voor de groepswinst en het rechtstreekse ticket voor de kwartfinales, maar een vlekkeloze ontmoeting was het dinsdag niet.

 

"Hoeveel ik de Belgen geef? 5 op 10", klinkt Eddy Demarez behoorlijk streng. "Maar dat wil gewoon zeggen dat de Lions veel beter kunnen."

 

"Ze waren heel goed begonnen en duwden Duitsland weg, maar in de tweede helft hebben de Belgen veel kansen weggegeven."

 

"De tegenstander kan je zeker een referentie noemen, de wedstrijd niet. Waarom? Net omdat we met Arthur Van Doren (rugblessure) en Simon Gougnard (na een botsing met Tom Boon) twee hele goeie spelers hebben gemist."

 

"Van Doren is nog altijd de beste verdediger in de wereld. Duitsland zou met hem op het veld nooit zoveel kansen gekregen hebben, wat natuurlijk geen afbreuk doet aan de andere verdedigers."

De Belgen kwamen terecht op achterstand in het slot, maar toen het moest, scoorden ze snel de gelijkmaker. Dat duidt weer op die kwaliteit. 

Eddy Demarez

Waarom is de afwezigheid van dat duo zo doorslaggevend? "Je hebt 18 spelers en zij spelen allemaal ongeveer evenveel minuten. Door hun afwezigheid had je 2 spelers minder in die rotatie."

 

"Tegen een topland voel je dat en maakt dat een verschil. Tegen Japan of Zuid-Korea vang je dat makkelijk op, tegen Duitsland, Nederland of Australië voel je dat echt wel. Dan is een gelijkspel toch wel knap."

 

"De Belgen kwamen terecht op achterstand in het slot, maar toen het moest, scoorden ze snel de gelijkmaker. Dat duidt weer op die kwaliteit."

 

"Bij onze voetbalteams zeggen we vaak: ze hadden kunnen winnen, maar ze hebben niet gescoord. Een absoluut topland heeft gewoon niet veel kansen nodig om te scoren."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Je ziet geen paniek als ze op achterstand komen"

Een mogelijke parallel met het WK van de Rode Duivels - geen geruisloze groepsfase - veegt onze commentator resoluut van tafel.

 

"Vergeet niet dat de Lions aan het vorige WK (in 2018 in India waar ze wereldkampioen werden) veel minder goed begonnen met een 2-1-zege tegen Canada."

 

"En 4 jaar geleden eindigden ze ook maar 2e in de groepsfase en moesten ze een tussenronde spelen. Dat zegt dus niets. Een toernooi begint pas in de knock-outfase."

4 jaar geleden eindigden de Lions ook maar 2e in de groepsfase en moesten ze een tussenronde spelen. Dat zegt dus niets. Een toernooi begint pas in de knock-outfase.

Eddy Demarez

Mentaal is en blijft de Belgische hockeyploeg ijzersterk. "Ze worden nooit onrustig. Je ziet geen paniek als ze op achterstand komen."

 

"Ze weten dat ze kwaliteit en ongelofelijk veel ervaring hebben. Ze kunnen iets rechtzetten en ze stralen dat uit."

 

"België hoefde deze match ook niet te winnen, Duitsland moest dat wel door een minder doelsaldo."

 

De Belgen spelen vrijdag hun laatste pot tegen Japan. De Lions tellen net zoveel punten als Duitsland, maar hebben een beter doelsaldo. 

 

"Een zege met ruime cijfers en dan is België groepswinnaar. In principe moet het voor de Lions makkelijker zijn om te winnen van Japan dan Duitsland van Zuid-Korea op de slotspeeldag."

Red Lions op WK hockey 2023

finale
29/01 Duitsland België 3-3 (5-4)
halve finales
27/01 Australië Duitsland 3-4
  België Nederland 2-2 (3-2)
kwartfinales
24/01 Australië Spanje 4-3
  België Nieuw-Zeeland 2-0
25/01 Engeland Duitsland 2-2 (3-4)
  Nederland Zuid-Korea 5-1
uitslagen groep B
14/01 België Zuid-Korea 5-0  
  Duitsland Japan 3-0  
17/01 Zuid-Korea Japan 2-1  
  Duitsland België 2-2  
20/01 België Japan 7-1  
  Zuid-Korea Duitsland 2-7  
eindstand groep B
    M W G V +/- ptn
1. België 3 2 1 0 +11 7
2. Duitsland 3 2 1 0 +8 7
3. Zuid-Korea 3 1 0 2 -9 3
4. Japan 3 0 0 3 -10 0

De winnaars van de 4 poules plaatsen zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De nummers 2 en 3 gaan naar de cross-overs.

Gerelateerd: