Ga naar de inhoud

Spelverdeler Qerimi over WK-succes Red Wolves: "We zijn een echte familie"

 di 17 januari 2023 10:43
" "
Arber Qerimi is de man van belangrijke goals en goede passes. Hier tegen Denemarken.

De Red Wolves laten zich bij hun debuut op het WK handbal van hun beste kant zien. Tegen wereldkampioen Denemarken deden ze in het begin goed mee, tegen Tunesië boekten ze hun allereerste WK-zege. "Maar we moeten gefocust blijven, want we willen meer dan dit", reageerde spelverdeler Arber Qerimi. "Nu is het de bedoeling van hetzelfde te doen tegen Bahrein en daarna dromen we voort."

Of ze al bekomen zijn van hun historische 31-29 tegen Tunesië, wilde onze man gisteren op het persmoment weten? "We moeten wel", stelde Qerimi. "We hebben een beetje gevierd in de kleedkamer, maar vanaf maandag ging de focus op Bahrein." 

Op een eerste WK is alles nieuw. "Maar we moeten meteen gefocust zijn, want we willen meer dan dit. Nu is het de bedoeling dat we vanavond hetzelfde doen tegen Bahrein."

 

De 32-jarige Qerimi kent het klappen van de zweep, hij kan ook als enige Belg zeggen dat hij gescoord heeft in de Champions League. Voor Zagreb, nu speelt hij weer in ons land bij Hubo. Zijn rol is heel belangrijk.

"Ik ben hier voor mijn ervaring, om doelpunten te maken en goeie passes te geven. Het is een plus dat we al 12, 13 jaar bij de nationale ploeg zijn, net als dat mijn Champions League-ervaring ook helpt."

 

Wat is het sterkste punt van deze selectie? "Dat we samen een groep vormen, we zijn een echte familie. We vechten voor elkaar, we zijn altijd samen. Dat is een verschil tussen ons en de andere landen, denk ik."

We zijn een echte familie. We vechten voor elkaar, we zijn altijd samen.

Arber Qerimi

Vanavond tegen Bahrein hebben de Belgen één doel: winnen. "Dat is het belangrijkste, de manier ook, maar hoe we uiteindelijk winnen, maakt niet uit."

"Het zou fantastisch zijn om tweede van de groep te worden (achter de ongenaakbare Denen, red). We moeten de voeten op de grond houden, dezelfde analyses doen en hetzelfde doen als tegen Tunesië."

Als wereldkampioen Denemarken zijn sportieve rol vervult, is België al zeker van de tweede ronde, zelf punten pakken tegen Bahrein verzekert hen ook van de top 3 in de groep, die doorstoot naar de tweede ronde.

In de tweede ronde wacht dan wellicht Egypte, Kroatië en de VS. Qerimi: "Wij kennen de Kroaten en zij ons, enkele maanden geleden speelden we tegen hen in Hasselt. We verloren een goede match op details. Dus dat is mogelijk. Egypte kan misschien ook, al wordt dat moeilijker."

"Ik ben heel hard aan het genieten, maar ik wil gefocust blijven. Op het einde van het WK zal ik nog meer genieten. Of het WK al geslaagd is? Neen, we bekijken het wedstrijd na wedstrijd. Het WK is geslaagd na het WK, we zien wel waar we geraken. Waarom mogen we niet dromen? Je moet dromen."

"Er wordt meer gepraat over handbal in de media"

Wat maakt de prestaties van de Red Wolves los voor het Belgische handbal? "Het is een mooie tribune. Ik denk dat we nu meer jeugd en leden kunnen aantrekken, dat is belangrijk."

"En de media zijn nu ook mee. Je merkt ook dat we meer over handbal praten in de media. Dat is heel belangrijk en ook een doel."

Linksback Quinten Colman kreeg dezelfde vraag voorgeschoteld. "Ik hoop dat het heel veel teweegbrengt voor het Belgische handbal. Ik hoop dat het niet alleen bij deze maand hier in Zweden gaat blijven."

"Ik hoop dat er een nieuw elan komt, dat er meer media-aandacht komt én blijft. Dat dit niet binnen een half jaar weer overgewaaid is. Dat zou jammer zijn. We hebben nu een heel stevige basis, daar moeten we op alle vlakken kunnen op voortbouwen."

red wolves op wk handbal

uitslagen groep 4
19/01 VS Bahrein 27-32
  Egypte België 33-28
  Denemarken Kroatië 32-32
21/01 Bahrein Egypte 22-26
  Kroatië België 34-26
  VS Denemarken 24-33
23/01 VS België 24-22
  Kroatië Bahrein 43-32
  Egypte Denemarken 25-30
stand groep 4
    M W G V +/- ptn
1. Denemarken 5 5 1 0 +44 9
2. Egypte 5 4 1 1 +32 8
3. Kroatië 5 3 1 1 +28 7
4. Bahrein 5 2 0 3 -23 4
5. VS 5 1 0 4 -49 2
6. België 5 0 0 5 -32 0

De top 2 in de 4 poules stoot door naar de kwartfinales.

uitslagen groep H
13/01 Bahrein Tunesië 27-27  
  Denemarken België 43-28  
15/01 België Tunesië 31-29  
  Denemarken Bahrein 36-21  
17/01 België Bahrein 28-30  
  Tunesië Denemarken 21-34  
eindstand groep H
    M W G V +/- ptn
1. Denemarken
3 3 0 0 43 6
2. Bahrein 3 1 1 1 -13 3
3. België 3 1 0 2 -15 2
4. Tunesië 3 0 1 2 -15 1
Gerelateerd: