3 3 0 0 43 6
2. Bahrein 3 1 1 1 -13 3
3. België 3 1 0 2 -15 2
4. Tunesië 3 0 1 2 -15 1

Red Wolves lijden logische nederlaag tegen grootmacht Denemarken in debuutmatch op WK handbal

vr 13 januari 2023 21:57
Denemarken
43-28
België

De eerste wedstrijd ooit voor de Red Wolves op een WK handbal is uitgedraaid op een logische nederlaag tegen wereldtopper en titelverdediger Denemarken. De Belgen konden een kwartier gelijke tred houden met het sterrenensemble, maar daarna snelde de vice-olympische kampioen weg: 43-28. Zondag kijken de Red Wolves Tunesië in de ogen in hun tweede partij.

Mooie start van Lettens en co

In hun allereerste wedstrijd op een groot toernooi kregen de Belgen meteen een van de allerzwaarste tegenstanders voorgeschoteld. De voorbije edities van de Olympische Spelen ging Denemarken met goud en zilver naar huis, de voorbije WK's werd het goud en goud.

Geen sinecure dus, ook niet in Malmö. De Zweedse stad ligt op een boogscheut van hoofdstad Kopenhagen.

Duizenden Deense handbalfans hadden de imposante arena ingepalmd, maar de dappere Belgen waren niet onder de indruk.

Een kwartier lang konden ze de Denen mooi weerwerk bieden. Kötters opende de score, Lettens deelde enkele visitekaartjes uit. De Belgische topkeeper stopte zelfs een strafworp van Mikkel Hansen, 3-voudig Wereldspeler van het Jaar.

Hansen en Jakobsen doen de Belgen pijn

Na het evenwichtige openingskwartier kwam Lettens in een schiettent te staan. De Denen schakelden een versnelling hoger en vonden te makkelijk gaten in de makke verdediging van de Red Wolves. Hansen (goed voor 10 doelpunten) en hoekspeler Jakobsen (5) schoten met scherp.

Dankzij de gedurfde tactiek - aanvallen met 7 veldspelers - bleef de schade nog beperkt bij de rust: 22-15.

Valse start tweede helft

In het begin van de tweede helft stonden de Red Wolves te slapen. Scoren lukte niet, terwijl de Denen vlot 4 doelpunten bij mekaar sprokkelden. Zij snelden definitief weg van de WK-debutant.

Voor de Deense fans (en elke handballiefhebber) was het genieten geblazen. De titelverdediger demonstreerde met prachtig handbal.

Yves Vancosen liet het publiek ook genieten. De Belgische cirkelspeler toverde de bal achterwaarts in doel.

Op het scorebord werd niet getoverd. De Red Wolves verlieten het terrein met een stevige, maar logische nederlaag (43-28).

Zondagavond kunnen en moeten ze een ander resultaat afdwingen. Dan kijken ze Tunesië in de ogen. De Afrikanen speelden eerder op de avond 27-27 gelijk tegen Bahrein.