Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
38
3
2
1
0
4
4
2
Union
35
3
0
3
0
3
6
3
Club Brugge
33
3
2
0
1
7
2
4
KRC Genk
31
3
2
0
1
3
1
5
Cercle Brugge
29
3
1
0
2
5
4
6
Antwerp
26
3
0
3
0
0
5
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
6
2
2
0
0
3
1
2
Union
0
1
0
1
0
2
3
3
Club Brugge
6
2
2
0
0
6
1
4
KRC Genk
4
2
1
0
1
2
1
5
Cercle Brugge
1
1
0
0
1
1
1
6
Antwerp
0
1
0
1
0
0
1
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
0
1
0
1
0
1
3
2
Union
0
2
0
2
0
1
3
3
Club Brugge
1
1
0
0
1
1
1
4
KRC Genk
3
1
1
0
0
1
0
5
Cercle Brugge
4
2
1
0
1
4
3
6
Antwerp
0
2
0
2
0
0
4

Ruud Vormer klinkt gretig bij Essevee: "Maar ik blijf niet bij degradatie"

 wo 4 januari 2023 14:01

Ruud Vormer voelt zich vanaf vandaag weer helemaal voetballer bij Zulte Waregem, dat hem van het zijspoor haalde bij Club Brugge, en de Nederlander wil dat ook bewijzen: "Ik miste de adrenaline om lekker te voetballen en belangrijk te zijn", vertelde de 34-jarige middenvelder bij zijn voorstelling. Natrappen naar Club doet hij niet: "Het voorbije jaar was wrang, maar het waren 9 fantastische jaren."

Vormer had heel wat aanbiedingen, ook uit Nederland. "Maar terug wilde ik niet meteen, al dacht ik even aan Utrecht, waar Bas Dost zit. Maar Nederland was moeilijk."

Waarom is het Zulte Waregem geworden? "Ik ken Davy De fauw heel goed en die was heel positief over de club." De fauw was jarenlang speler en ook coach op Essevee en ex-teammaat van Vormer bij Club.

"Ik heb hem een paar keer gesproken en Zulte Waregem kwam er heel goed uit. Voor mij was het belangrijkste om lekker weer te voetballen. Bij Club was het heel lastig, ik trainde er alleen maar. Ik miste de adrenaline om belangrijk te zijn en om gas te geven in wedstrijden. Daarom koos ik hiervoor."

Ook zijn gezinssituatie speelde mee: "Ik woon met mijn vrouw en 3 kinderen in Knokke, op een uurtje rijden. Ik had op mijn 34e geen zin meer in een verhuizing. Zij zijn ook heel blij."

"Afscheid van Club had op andere manier gekund"

Hij speelde voor het laatst voor Club Brugge in augustus uitgerekend in de thuismatch tegen Zulte Waregem (1-1) als invaller. "Dat waren mijn laatste minuutjes bij Club, jammer", knaagde dat laatste van 9 jaren met 5 titels, een beker en een Gouden Schoen. 

"Het is heel moeilijk te zeggen waar het fout gelopen is. Er komt zo veel bij kijken. Maar ik laat het nu lekker liggen en focus me op Zulte Waregem. Ik wil hen proberen te helpen en weer lekker plezier maken."

Want dat plezier was hij kwijtgeraakt in Brugge. Sinds september vorig jaar - net voor de Champions League-match tegen PSG - viel hij uit de ploeg. "Ik kijk wrang terug op het laatste jaar, na 9 fantastische jaren ligt mijn afscheid gevoelig. Het had op een andere manier gekund, maar zo is voetbal, het is een harde wereld. Ik ga nu gewoon door en zij ook."

Revanchegevoelens zegt hij niet hebben: "Dat heb ik niet nodig. De mensen weten wat ik kan. Ik wil positief zijn en opnieuw laten zien dat ik kan voetballen."

Zijn hoogtepunt bij Club noemt hij de eerste titel in 2016. "Club was 11 jaar geen kampioen geweest en dan thuis met 4-0 Anderlecht kloppen, dat vergeet je nooit."

"Heb lang nagedacht over degradatievoetbal, maar zie dit als uitdaging"

Vormer trainde vanochtend een eerste keer mee met zijn nieuwe team, dat hij moet helpen het behoud te verzekeren. "Het is een leuke groep, ik denk wel dat de kwaliteiten er zijn om erin te blijven."

Na jaren voor de prijzen gevoetbald te hebben, beseft hij wel dat degradatievoetbal iets helemaal anders wordt: "Dit is andere druk. Maar we moeten daarmee omgaan en zondag de 3 punten pakken tegen KV Mechelen."

"Ik heb heel lang nagedacht of ik dit wel wilde doen, ik had ook nog 6 maanden  bij Club kunnen blijven (waar zijn contract afliep, red), maar ik zie dit als een uitdaging. Ik wil mezelf prikkelen en weer belangrijk zijn."

Hij kan carpoolen met Jelle Vossen, voorts kent hij bij een jong Essevee Gano, Bossut en Derijck. "Die zijn meer mijn leeftijd, de rest zal ik leren kennen."

De nummer 17 in de stand mist leiderschap en dat wil de mondige Nederlander helpen opvullen: "Daarvoor, denk ik, ben ik ook gehaald. Maar ik moet het zelf ook laten zien. Het is niet alleen maar babbelen."

Carl Hoefkens zei me dat ik te goed ben om te stoppen. "Gewoon doen", zei hij, toen ik hem over Zulte Waregem belde

Ruud Vormer

Coach Leye had vooraf wat twijfels geuit of Vormer de middenvelder was die hij nodig heeft. "Ik begrijp hem. Zulte Waregem heeft 30 procent balbezit, Club veel meer. Maar ik kan het nog. De coach mag zeggen wat hij wil, maar ik ga proberen te helpen. Ik heb er veel zin in."

Op welke positie zal dat zijn? "Op de 6 of de 8. Op de 8 had ik mijn beste jaren, maar bij Roda speelde ik ook op de 6 en dat was beste oké. Ik kan het allebei en wil de gasten proberen vooruit te duwen."

Te beginnen nu zondag tegen KV Mechelen. "Ik weet niet of ik zal starten, maar ik voel me alvast fit. Ik heb altijd hard getraind. Het vuur brandt nog heel hard om te laten zien dat ik nog top ben."

Hij belde ook met Carl Hoefkens, zijn ondertussen ex-coach bij Club: "Hij zei me dat ik te goed ben om te stoppen. "Gewoon doen", zei hij me. Ik voel het nog en hoop dat ik het nog kan."

Hij wordt nu een half jaar gehuurd, waarna er automatisch 2 seizoenen bijkomen. "Maar bij een degradatie blijf ik niet. Dan ben ik een vrije speler. Dan zie ik wel waar ik zin in heb", was de Nederlander wel duidelijk.