Ga naar de inhoud

Nigel de Jong trapt nieuwe carrière op gang als directeur topvoetbal bij KNVB

 wo 4 januari 2023 17:02
Nigel de Jong

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) heeft Nigel de Jong benoemd tot directeur topvoetbal. De voormalig international treedt deze maand in dienst. Hij wordt een aanspreekpunt voor profclubs en moet een klimaat scheppen waarin de nationale ploegen optimaal kunnen presteren.

Als voetballer was Nigel de Jong bekend als een bijter op het middenveld, die een carrière kende bij tal van grote Europese clubs. 

 

De ex-speler van Ajax, Hamburg, Manchester City, AC Milan, LA Galaxy en Galatasaray verzamelde tussen 2004 en 2015 81 caps voor Oranje. In 2010 verloor hij in Zuid-Afrika de WK-finale met Nederland van Spanje. 

 

Nu zet De Jong zijn tanden in een job als directeur topvoetbal. Hij rondde dit voorjaar de UEFA MBA-managementopleiding af en treedt meteen in de voetsporen van Nico-Jan Hoogma, die zijn aflopende contract niet verlengde.

 

In zijn nieuwe functie zal De Jong betrokken zijn bij de nationale ploegen en ook een aanspreekpunt zijn voor de profclubs. 

 

"Samen met directeur Voetbalontwikkeling Lennard van Ruiven is de directeur topvoetbal verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van het voetbaltechnische beleid en is op dit gebied ook aanspreekpunt voor de profvoetbalclubs in Nederland", klinkt de functieomschrijving.

 

"Hij zorgt binnen de KNVB dat de nationale teams maximaal kunnen presteren."

 

De Jong heeft er zin in. "Nederland heeft altijd de ambitie om tot de absolute wereldtop te horen. Het aanwezige talent en de geschiedenis rechtvaardigen die ambitie." 

 

"Werken in het topvoetbal vraagt specifieke kennis en ervaring. Die heb ik in mijn jaren als speler opgedaan bij verschillende clubs in binnen- en buitenland en kan ik nu gebruiken. Het is zeventien jaar geleden dat ik Nederland verliet, maar ik ben het Nederlands voetbal natuurlijk altijd blijven volgen."