Ga naar de inhoud

UCI hervormt puntensysteem: meer punten in grote koersen, 20 beste renners per ploeg tellen

 vr 23 december 2022 16:07
Lotto-Dstny was afgelopen seizoen een van de slachtoffers van de degradatiestrijd en is geen WorldTour-ploeg meer.
Lotto-Dstny was afgelopen seizoen een van de slachtoffers van de degradatiestrijd en is geen WorldTour-ploeg meer.

Na de heisa rond de promotie- en degradatiestrijd in de WorldTour heeft de UCI het puntensysteem aangepast. Prestaties in de grote rondes en Monumenten zullen meer doorwegen. In het ploegenklassement worden niet de 10 grootste maar 20 grootste puntenpakkers in rekening gebracht.

Afgelopen herfst zakten plots voor het eerst WorldTour-teams zoals Movistar en BikeExchange af naar Vlaamse koersen zoals de Gooikse Pijl, het Kampioenschap van Vlaanderen en de Omloop van het Houtland.

 

De reden? Winst in die koersen leverde meer punten op dan, bijvoorbeeld, een ritzege in de Tour. Die punten konden de teams goed gebruiken in de degradatiestrijd.

 

Het felbekritiseerde puntensysteem en de degradatiestrijd zorgden er ook voor dat toprenners hun eigen programma niet meer konden kiezen.

De afscheidnemende Alejandro Valverde moest vol aan de bak de Italiaanse herfstkoersen, terwijl hij liever had deelgenomen aan het WK in Australië.

 

De UCI kreeg heel wat kritiek te verduren en heeft het puntensysteem nu gewijzigd voor de komende 3 jaar. Het doel: ervoor zorgen dat teams hun beste renners uitspelen in de grootste wedstrijden.

Wat verandert er?

  1. Er vallen meer punten te rapen in de 5 Monumenten: tot en met vorig seizoen waren in Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije evenveel punten te verdienen als in de GP Québec, de GP Montréal, Gent-Wevelgem en de Amstel Gold Race.

    Nu zal de winnaar van een Monument 800 in plaats van 500 punten krijgen. Ook de rest van de top 60 in de Monumenten wordt beloond met meer punten.

  2. Meer punten in eindklassement en ritten van grote rondes: de eindwinnaar van de Tour krijgt 1.300 punten in plaats van 1.000 punten. De eindwinnaar van de Giro of de Vuelta krijgt ook een extra bonus: 1.100 punten in plaats van 850.

    Ook in de ritten in grote rondes ligt nu een grotere buit te rapen. In plaats van de top 5 valt de top 15 nu in de prijzen.

    De winnaar van een Tour-etappe krijgt 210 in plaats van 120 punten. De winnaar van een rit in de Giro of Vuelta krijgt 180 in plaats van 100 punten.

  3. Meer punten op het WK en de Olympische Spelen: de wereldkampioen op de weg sprokkelt 900 in plaats van 600 punten. De wereldkampioen tijdrijden verdient 455 in plaats van 350 punten.

  4. Voor het ploegenklassement tellen de 20 grootste puntenpakkers per ploeg in plaats van de 10 grootste puntenpakkers.
Gerelateerd: