Ga naar de inhoud

Filip Joos: "Paredes zet ik als bondscoach meteen op het vliegtuig naar huis"

 za 10 december 2022 12:32

Een bewogen dag op het WK-voetbal verdient het om uitgebreid te worden neergelegd. In de dagelijkse podcast van De Tribune over het WK bekomen Filip Joos en Floris Geerts van de emoties na de uitschakeling van Oranje en Brazilië.

Met de inbreng van twee "wolkenkrabbers" tegen Argentinië sleepte Louis van Gaal nog strafschoppen uit de brand, maar daar werd zijn penaltytrauma van 2014 alleen erger. Dat Oranje er nog zo dicht bij kwam, hielp niet om de commentaren in eigen land te milderen. Niet echt terecht, vindt Filip Joos.

 

"Het is toernooivoetbal. Als je een club uit de Premier League bent, die miljoenen kan spenderen, dan kom je met dat soort spel niet weg. Als nationale ploeg is dat anders. Dat hebben we ook over Marokko, dat met een groot hart speelt, al gezegd."

 

"Ik vond wel dat het Nederland lang aan een hart ontbrak. Het was een weifelend Oranje. Het zwakste sinds het WK 1974."

 

"Dan is het knap dat je er in slaagt om dit te doen. Van Gaal had vooraf gezegd dat zijn plan B was om met een van de twee grote spitsen te spelen. Met De Jong én Weghorst spelen was plan C. En Plan C bis was om ook nog Van Dijk erbij te duwen." 

 

"Sommige mensen hoorde ik zeggen dat Oranje op dezelfde manier had moeten doordoen in de verlengingen, maar dat lukt niet. Dat lukt enkel als je iets moet goedmaken met het mes op de keel."

Wat Koopmeiners doet is dé lefgozer-actie van het WK tot nu. 

Filip Joos

"Iedereen wist waar Van Dijk zijn penalty zou trappen"

Virgil van Dijk en Steven Berghuis misten hun penalty's voor Nederland. Filip Joos herinnert zich waarom doelman Martinez wist naar welke hoek hij moest duiken bij de elfmeter van Van Dijk. 

 

"Voor Liverpool op Wembley (tegen Chelsea in de finale van de Carabao Cup dit jaar) trapte Van Dijk de bal onwaarschijnlijk binnen. Het leek wel een foto."

 

"Alleen is het probleem dat iedereen daardoor weet hoe Van Dijk zijn penalty zal trappen", denkt Joos. "Van Dijk is een man uit een stuk. Een aanvoerder zoals iedereen er een wil." 

 

"Maar hij wil ook tonen dat hij Van Dijk is, zo goed dat hij die bal daar opnieuw kan trappen. Neen, dus."

 

"Met een rolballetje naar de andere kant, had hij altijd gescoord."

Omgekeerd verdient Teun Koopmeiners lof, vindt Filip Joos. "Wat hij doet is dé lefgozer-actie van het WK tot nu. Toch?" 

 

"Als die vrije trap mislukt, ben je voor eeuwig de schlemiel. Dan zit in het collectief geheugen van Nederland dat Gakpo die vrije trap wel had gescoord. Zo werkt het."

"Argentinië zit nog in het toernooi dankzij een speler"

Argentinië verdiende op basis van de volledige wedstrijd de kwalificatie, maar liet zich bij momenten ook van zijn minst fraaie kant zien. Leandro Paredes was voor Filip Joos de verpersoonlijking van dat vervelende kantje. 

 

"Als ik bondscoach was, zou ik Paredes op het vliegtuig naar huis zetten", zegt Filip Joos in De Tribune. "Bij wijze van hyperbool. Ik zou echt 20 keer nadenken voor ik hem nog eens op het veld zet." 

 

"Paredes moest rood krijgen en heeft Argentinië met zijn totaal gekke invalbeurt op de rand van de uitschakeling gebracht. Hij schopte op alles wat bewoog."

 

"Met hem zet je een bom op het veld. Paredes speelt een rolletje. Via Argentijnse vrienden weet ik dat hij ook in Argentinië een heel slechte naam heeft in het voetbalmilieu." 

 

"De naam van de meest arrogante die er rondloopt. En dat voor iemand wiens laatste goede seizoen echt lang geleden is."

 

Ook hoe de Argentijnen na de zege de speler van Oranje uitdaagden, zet wat kwaad bloed bij Filip Joos. "Ze mogen niet vergeten dat ze nog in het toernooi zitten dankzij het talent van een speler. Een beetje nederigheid is misschien wel op zijn plaats."

 Tite heeft geen abonnement op de Premier League.

Filip Joos

De vloek van Richarlison

Door de uitschakeling van Brazilië vrijdag tegen Kroatië komt er geen halve finale tussen Argentinië en Brazilië, twee Zuid-Amerikaanse buren en grootmachten.

 

"Dat was de droomaffiche, maar die komt er niet door de vloek van Richarlison."

 

Het is een punt dat Filip Joos al maakte voor het begin van het WK. "Als je als bondscoach kan kiezen tussen Richarlison en Gabriel Jesus en je kiest volgens jouw voetbalidee voor Richarlison, dan snap ik iets niet." 

 

"Jesus is veel veelzijdiger, veel meer ploegspeler ook. Richarlison is een stormram. En ja, hij maakte een wereldgoal, maar behalve die goal speelde hij toen tegen Denemarken een dramatische match."

 

"Wat ik ook niet snap is dat Tite Fred in het veld brengt in plaats van Guimarães, die alles kapot speelt bij Newcastle." 

 

"Mijn conclusie: Tite heeft geen abonnement op de Premier League."