Ga naar de inhoud

Kom op 11 december supporteren voor mensenrechten in het Wintercircus

 vr 9 december 2022 17:17

Het WK voetbal in Qatar gaat de laatste rechte lijn richting finale in. Maar wat er zich op het veld afspeelt, mag onze aandacht niet afleiden van wat er voor en tijdens dit WK in Qatar gebeurt en gebeurd is. Op 11 december kan je in het Wintercircus in Gent meer te weten komen over de schaduwzijde van dit voetbalfeest. Er zijn verschillende workshops en lezingen.

Op zondag 11 december staan er geen matchen op het programma in Qatar, maar toch zet het Sporza Wintercircus zijn deuren open. Alles staat die dag in het teken van mensenrechten. 

 

Samen met de UGent zijn er bijvoorbeeld verschillende lezingen in de Pop-up Aula. Riadh Bahri praat met verschillende gasten over onder andere de link tussen sport en politiek en de LGBTQI+-rechten. Komen onder anderen langs: VRT-journalisten Rudi Vranckx en Majd Khalifeh, filosoof Ignaas Devisch en Wies De Graeve van Amnesty International.

 

Raak je niet in Gent? Alle lezingen zullen ook te volgen zijn via VRT MAX.

 

Maar je hoeft op 11 december niet alleen te luisteren. Er zijn ook verschillende workshops en momenten om in debat te gaan. Zo is er bijvoorbeeld om 13 uur ook een kinderworkshop voor kinderen tussen 6 en 11 jaar. Wat zijn mensenrechten? Hebben ze recht op elke dag frietjes bijvoorbeeld?

 

Ook is er een omstaanderstraining die focust op hoe je het best reageert op discriminerend of ongepast gedrag op en rond een voetbalveld.

Doorlopend is er ook een infomarkt met organisaties die allemaal een verschillend aspect van mensenrechten belichten.

 

- KAA Gent Foundation

- VZW Sportaround

-  çavaria vzw

- Oxfam

- Sport Vlaanderen

- UGent Human Rights Research Network

- Amnesty International Vlaanderen

Gerelateerd: