Marokko heeft tegen Portugal voetbalgeschiedenis geschreven. De Leeuwen van de Atlas zijn het eerste Afrikaanse land dat de halve finales bereikt op het WK. Tot voor 2022 was het drie keer op pijnlijke manier fout gegaan, voor Kameroen, Senegal en Ghana.
WK 1990: Roger Milla en maats stranden tegen Engeland
Het sprookje van Kameroen op het WK 1990 in Italië begint in de openingsmatch. De Ontembare Leeuwen verrassen titelverdediger Argentinië en overleven de groepsfase onder meer dankzij de goals van veteraan Roger Milla.
De toen 38-jarige Milla schiet als invaller Kameroen naar de kwartfinales in de verlengingen tegen Colombia. Hij profiteert onder meer van een blunder van cultkeeper Higuita.
Maar in de kwartfinales eindigt het avontuur. Kameroen geeft tegen het Engeland van Lineker, Platt en Gascoigne een 2-1-voorsprong weg en sneuvelt na verlengingen met 2-3.
WK 2002: Golden goal van Turkije nekt swingend Senegal
Het parcours van Senegal op het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea vertoont veel gelijkenissen met dat van Kameroen in 1990. Ook Senegal bezorgt de titelverdediger in de openingsmatch rode kaken: Frankrijk verliest met 1-0.
Senegal houdt daarna Denemarken en Uruguay in bedwang en treft in de achtste finales Zweden. In een bloedstollend duel sterft de golden goal van Svensson op de paal, die van Camara hobbelt tegen de paal en binnen: Senegal in de kwartfinales.
Maar in die kwartfinales is het geluk van Senegal opgebruikt. Turkije slaat genadeloos toe in de verlengingen: Ilhan Mansiz maakt de golden goal.
WK 2010: Hands en penaltytrauma voor Gyan en Ghana
Acht jaar na Senegal is het Ghana dat Afrika in vervoering brengt. Het overleeft een groep met Duitsland, Australië en Servië en neemt het in de achtste finales op tegen de Verenigde Staten.
Daarin is Asamoah Gyan de held met de beslissende goal in de verlengingen. Diezelfde Gyan belandt daarna van de hemel in de hel. Hij kan tegen Uruguay Ghana naar de laatste 4 trappen vanaf de penaltystip na hands van Suarez, maar hij trapt op de lat. In de daaropvolgende strafschoppenserie trekt Uruguay daarna aan het langste eind, tot groot verdriet van heel Afrika.